Jarmo Lintunen

Pingviineiksi, lumiukoiksi ja kansanedustajiksi pukeutuneiden ihmisten performanssikulkue rohkaisi perjantaina Helsingissä suomalaisia vaatimaan kansanedustajiltaan ilmastolakia.

Eduskuntatalolta Senaatintorille matkannut itsenäisyyspäivän aaton juhlakulkue viestitti, että planeetan etu on Suomenkin etu: ilmastokatastrofi on torjuttava. Lähes satapäisessä kulkueessa olivat mukana ilmastolakia kannattavat 46 kansanedustajaa. Samaan aikaan vastaavia tapahtumia järjestettiin myös Joensuussa, Kotkassa, Kuopiossa ja Turussa.

Myös Vasemmistonuoret oli mukana ilmastoitsenäistyvän Suomen juhlissa.

– Maassamme on hyvät mahdollisuudet energian säästöön ja uusiutuvien energiamuotojen lisäämiseen. Silti jatkuvasti mennään sieltä, missä aita on matalin, totesi Vasemmistonuorten ympäristöpoliittisen työryhmän puheenjohtaja Minna Sumelius Senaatintorilla.

Hallituksen vastikään julkaisema ilmasto- ja energiastrategia tähtää 20 prosentin päästövähennykseen vuoteen 2020 mennessä. Ilmastotieteen mukaan tavoite ei riitä ilmaston lämpenemisen rajoittamiseen alle kahteen asteeseen. Ilmastolaki viiden prosentin vuotuisista päästövähennyksistä puolestaan mahdollistaa kahden asteen tavoitteen saavuttamisen.

ILMOITUS

Polttava Kysymys -nimellä toimiva kampanja yhdistää 18 kehitys-, ympäristö-, opiskelija- ja poliittista järjestöä. Alle vuoden toimineen kampanjan tuloksena 18 000 ihmistä on vaatinut kansanedustajaltaan ilmastolakia ja eduskunnalle on jätetty kaksi ilmastolakialoitetta, jotka ovat eduskunnan ympäristövaliokunnan käsiteltävinä.

Myös kansainvälisessä ilmastopolitiikassa eletään ratkaisevia aikoja. Puolan Poznanissa käydään ilmastoneuvotteluja, jotka alustavat vuoden 2009 marras-joulukuun vaihteessa Kööpenhaminassa pidettävää YK:n ilmastokokousta COP15:ttä. Siellä sovitaan Kioton sopimuksen jatkosta eli määritellään kansainväliset puitteet päästövähennyksille sopimuksen muodossa.

Sumeliuksen mukaan myös Vasemmistonuoret tuottaa uuden tiedonhankinnan ja toiminnan kanavan.

– Järjestö toteuttaa ensi vuonna KÖP15 -nimeä kantavan valtakunnallisen ilmastokampanjan, jonka tavoitteina on tiedottaa ilmastoneuvotteluiden etenemisestä, käydä dialogia ilmastopäättäjien kanssa sekä ennen kaikkea agitoida runsas, kriittinen massa vaatimaan konkreettisia, riittäviä ja ripeitä toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Vasemmistonuoret aikoo kuljettaa myös kolme bussilastillista ilmastofiksuja kansalaisia paikan päälle Kööpenhaminaan.

– Sinne me aiomme mennä rytinällä, Sumelius sanoo ja toivottaa kaikki mukaan sekä kokoukseen että sitä edeltäviin kampanjatapahtumiin. (KU)