Vuoden viimeisessä lukijakilpailussa kysytään suosikkielokuvia

Bolševikit vyörymässä Pietarin kaduilla Sergei Eisensteinin komennossa. Rickin ja Ilsan hyvästit Casablancan lentokentällä. Buster Keatonin esittämä Willie McKay pelastaa hurjalla tempulla rakastettunsa vesiputouksesta. Sankaripoliisi John McClane napsii roistoja vallatussa pilvenpiirtäjässä ensimmäisessä Die Hard -elokuvassa.

Elokuvan yli satavuotinen historia on täynnä hetkiä, jotka ovat jääneet pysyvästi katsojien tajuntaan. Kokonaisuutena heikommankin elokuvan sisällä saattaa olla jakso, joka pistää selkäpiin väreilemään.

Viikkolehdessä on tänä vuonna muisteltu näitä hetkiä. Vuoden viimeisessä lehdessä päättyvässä sarjassa Hetket jotka jäivät tulee käsiteltyä hieman yli kolmekymmentä elokuvaa. Se on olematon otos maailman elokuvahistorian runsaudesta ja heijastaa ainoastaan tekijänsä mieltymyksiä. Sitä voidaan arvostella ainakin amerikkalaisen elokuvan ylivallasta.

Valinnanvarasta ei ole puutetta. On olemassa ainakin satoja, ehkä tuhansia, yhtä värisyttäviä hetkiä kuin esimerkiksi tämän lehden takasivulla muisteltava Citizen Kanen alkujakso.

Mitkä ne ovat?

Viikkolehden vuoden viimeisessä lukijakilpailussa on teidän vuoronne. Kerro oma unohtumattomin elokuvahetkesi. Voit esitellä tiiviisti mielestäsi parhaan elokuvan kokonaisuutena tai vain yhden kohtauksen, yhden dialogin, vain yhden tokaisun, joka ei kuole.

ILMOITUS

Lukijakilpailun palkintoina kaikkien vastaajien kesken arvotaan syksyn elokuvakirjojen kerma: 960-sivuinen järkäle 1 001 elokuvaa jotka jokaisen on nähtävä edes kerran elämässään, Outi Heiskasen Tehtävä Suomessa, kirja Suomesta ulkomaalaisten elokuvien näyttämönä, Lauri Meren Tauno Palo sekä sokerina pohjalla Sinkkuelämää-sarjan runsaasti kuvitettu elokuvakirja.

Vastaa viimeistään maanantaina 15. joulukuuta. Vastaukset kirjallisesti osoitteeseen Kai Hirvasnoro/Kansan Uutiset, PL 64, 00501 Helsinki tai sähköpostilla kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi.

Voit vastata myös suoraan KU:n uusilla verkkosivuilla kommentilla tähän kirjoitukseen, muista tällöin jättää sähköpostiosoitteesi kommentin mukaan.

Vastaukset omalla nimellä ja postiosoitteella mahdollista kirjapalkintoa varten. Arvontaan osallistuvat vain sellaiset vastaukset, joissa osoite on mukana.

Kilpailun vastaukset julkaistaan vuoden viimeisessä Viikkolehdessä 31. 12. mutta kirjapalkinnot arvotaan ja postitetaan jo 15. päivä eli niiden pitäisi ehtiä jouluksi perille.

Ja nyt tunteet peliin: mikä elokuva tai yksittäinen kohtaus sykähdyttää aina vaan.