Jarmo Lintunen

EU kieltää Koskenkorva Viinan myynnin

Perinteisen Koskenkorva Viinan myynti loppuu. Syynä on toukokuussa tuleva uusi EU-direktiivi, jonka mukaan yli 37,5 prosenttia alkoholia sisältävä maustamaton viina on vodkaa. Koskenkorvan alkoholipitoisuus on 38 prosenttia.

– Vodkan määritelmä tulee olemaan, että sen alkoholipitoisuus on yli 37,5 prosenttia ja sen pitää olla perunasta, viljasta tai muusta maatalouden raaka-aineesta valmistettu. Kun tuote täyttää nämä vaatimukset, etiketissä pitää mainita, että se on vodkaa, ylitarkastaja Eeva Saari Tuotevalvontakeskuksesta kertoo.

Nykyisessä etiketissä lukee Koskenkorva Viina.

Prosentteja
ei vähennetä

Viinatehdas Altian Koskenkorva-brändistä vastaava Patrik Holtari vakuuttaa, että Koskenkorvan alkoholipitoisuutta ei aiota alentaa vanhan nimen säilyttämiseksi.

– Meidän mielestämme perinteinen Koskenkorva Viina on 38 prosentista ja tulee aina olemaan. EU-direktiivin sanelema juttu tullaan huomioimaan etiketissä, mutta itse tuote ei muutu.

ILMOITUS

Altia on valmistanut tähän mennessäkin Koskenkorva Vodkaa. Se on kuitenkin eri tuote.

– 40-prosenttinen vodka on ollut enemmän viennissä ja tax free -myynnissä. Sen reseptikin on vähän erilainen kuin perinteisen Koskenkorvan, Holtari kertoo.

Koskenkorva Viinan valmistus aloitettiin Suomessa vuonna 1953. Nykyisin Koskenkorvalla tosin valmistetaan enää etanolia, josta itse viina tehdään Nurmijärven Rajamäellä.

Osa likööreistä
muuttuu viinaksi

Myös likööripuolelle on tulossa muutoksia EU:n vaatimuksesta. Ne johtuvat aromiaineita koskevien määräysten uudistamisesta.

– Joissakin likööreissä sallitaan vain luonnollisia makuaineita. Jos niissä ryhdytään käyttämään aromiaineita, se eivät täytä enää liköörin määritelmää. Silloin tuotteesta tulee viina, Eeva Saari kertoo.