Jarmo Lintunen

Parasta ennen -päiväys uhkaa Vasemmistoliittoa

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Paavo Arhinmäki haluaa puolueeltaan kunnon keskustelun syistä, jotka johtivat taas tappioon lokakuussa käydyissä kunnallisvaaleissa.Viikonvaihteessa Helsingissä kokoontuva puoluevaltuusto on hänestä hyvä paikka aloittaa puolueen uudistaminen.– Se pitää aloittaa nyt, hän sanoo. On jo kiire.

– Ennen kaikkea pitää keskustella siitä, miten jatkamme eteenpäin, Arhinmäki sanoo. Hän on eurooppalaisten vasemmistopuolueiden kokouksessa Barcelonassa eikä pääse puoluevaltuuston kokoukseen, mutta lähettää terveisiä:

– Sen sijaan, että vähätellään vaalitappion merkitystä, pitää nähdä, että suuntaus alaspäin on jatkuva ja kiihtyy. Meillä ei ole varaa hävitä 0,8 prosenttia monta kertaa.

– Syy tappioon ei ehkä olekaan vain ulkoisissa tekijöissä, oikeistoaallossa, meille epäsuosiollisessa mediassa tai siinä, ettei ole rahaa mainostaa. Äänestäjät eivät tartu teemoihimme, jos eivät näe, että puolueessa olisi hyvä meininki rakentaa ja uudistaa. Vanhanaikaiseksi koettu puolue ei voi menestyä.

– Sen pitää välittyä, että teemme politiikkaa sydämellä.

Muutos heti alulle

Arhinmäki vaatii muutosta pikaisesti alulle. Jo nyt valmistaudutaan ensi kesän europarlamenttivaaleihin. Ei ole pitkä aika eduskuntavaaleihinkaan.

ILMOITUS

– Jos haluamme säilyä keskisuurena puolueena, emme voi odottaa vuoden 2010 puoluekokoukseen asti.

Hänestä uudistamista tarvitaan niin tyyliin kuin tapaan tehdä töitä.

– Muuten puolueen parasta ennen -päiväys alkaa uhkaavasti lähestyä.

Arhinmäki ei ole kritiikillään haastamassa puoluejohtaja Martti Korhosta puheenjohtajakilpaan, vaikka sitä kysellään häneltä jatkuvasti.

– Korhonen teki kunnallisvaaleissa hartiavoimin hyvää työtä ja pärjäsi hyvin esimerkiksi televisiossa. Varmasti puolue vaihtaa jossain vaiheessa kasvoja, mutta se tapahtuu sitä kautta, että kaikki alamme ensin yhdessä muuttaa puoluetta.

Omia ei ole olemassa

Arhinmäki kaipaa enemmän poliittista uskallusta.

– Varmistelun aika on ohi. Jo emme ärsytä ketään, emme herätä myöskään myönteisiä tunteita.

– Meidän pitää tarjota selkeä vaihtoehto ja luoda sitä varten uudelleen vasemmistolaisten asiantuntijoiden verkosto, joka pystyy reagoimaan isoihin asioihin nopeasti. Vasemmistofoorumin kautta meillä on jo olemassa iso tutkijaverkosto, mutta osaammeko käyttää sitä?

Lisäksi Vasemmistoliiton väen pitää vihdoin lähteä toimimaan kunta kunnalta, osasto osastolta.

– Puhutaan, että emme saaneet vaaleissa omiamme liikkeelle, mutta pitää tajuta, että ei ole olemassa mitään omia. Yhä useammat ovat liikkuvia äänestäjiä ja heidät täytyy houkutella joka kerta uudelleen äänestämään meitä.

Arhinmäki hakisi kansalaisjärjestöiltä oppia, kuinka mennä kaduille. Mallia voi hakea myös ulkomailta.

– Esimerkiksi siitä, miten Tanskan sisarpuolue yli tuplasi kannatuksensa. Ei kaikkea tarvitse keksiä itse.

Pitää jalkautua.

– Meidän pitää olla taas lähiöissä vähintään kerran kuussa ottamassa ihmisiltä vastaan näkemyksiä, joita sitten ajamme eteenpäin. Emme voi kuvitella osaavamme kaikkea. Siksi meidän pitää toimia kansanliikkeenä kansan parissa.

Myös toiminnan väyliä tarvitaan lisää: ryhmiä, kampanjoita, kunnallisen vaikuttamisen paikkoja.

– Taas on tullut uusia jäseniä, jotka tuskastuivat vaalitulokseen ja haluavat nostaa puoluetta. Mutta onko puolueella mitään tarjottavaa heille?

Valtaa jäsenille

Arhinmäki antaisi puolueen jäsenille nykyistä enemmän valtaa.

– Enemmän jäsenäänestyksiä ja jäsenkyselyjä.

Hän myös lyhentäisi puoluekokousten väliä kolmesta vuodesta kahteen vuoteen.

– Sekin on auttamattoman pitkä väli tämän päivän politiikassa. Pitää miettiä myös sitä, miten näissä väleissä linjataan.