Studio Pasila: Michael Druker: Paavo 1,5. Suom.: Salla Simukka. Ohjaus: Tommi Auvinen. Lavastus: Antti Mattila. Rooleissa: Petja Lähde, Jaakko Saariluoma, Tommi Auvinen.

Miespuolinen homopariskunta on saanut kokeiluluonteisesti mahdollisuuden adoptoida pienen puolitoistavuotiaan pojan, Paavon. Mutta miesten luo tuleekin erinäisissä laitoksissa ja sijaisperheissä majaillut 15 vuotias ongelmanuori, Paavo hänkin.

Sosiaalitoimistossa on tapahtunut virhe. Tästä revitään ripeää komediaa.

Näytelmän kirjoittaja Michael Druker on ruotsalainen, mutta Studio Pasilassa tarina on sijoitettu Suomeen. Ennakkoluulot näkyvät olevan samat Pohjanlahden molemmin puolin.

Teini-ikäinen Paavo kauhistuu tullessaan homojen luo, miehet kauhistuvat v-alkuista sanastoa suoltavaa poikaa. He ovat opiskelleet vaipanvaihtoa, ei ongelmateinille rajojen rakentamista.

ILMOITUS

Koska kyse on komediasta, loppu on seesteinen. Mutta vasta siitä alkaa miesten ja pojan yhteiselo. Jokainen voi kuvitella miten siinä käy. Kaikki voi päättyä katastrofiin tai sitten Paavo-pojan hymyileviin ylioppilasjuhliin.

Alku on joka tapauksessa hankala, ennen kaikkea miesten on vaikea sopeutua teiniin. Teini itse on jo niin kovettunut paikasta toiseen heittelyyn, että hän on valmis olemana hetken vaikka homojen luona.

Tietenkin komedian lakiin kuuluu, että kummankin osapuolen asenteet alkavat murtua. Ensin rakoilee kiltin Jarin puolustus. Jari sanoo itseään keksijäksi, hänen paras ideansa tähän mennessä on pitsaravintola, jossa asiakas saa paistaa oman pitsansa mielihalujensa mukaan.

Jaakko Saariluoman Jari on herttainen haihattelija. Eero Saarisen sairastumisen takia ensi-illassa joutui kovempaa kundia Marttia esittämään ohjaaja Tommi Auvinen. Sujui se. Martti on sosiaalityöntekijä, joka on täynnä ihmisten ongelmia ja hätää ja purkaa ahdistustaan Jariin ja alkoholiin.

Nuoret varmasti
pitävät Paavosta

Paavo 1,5 sopii erinomaisesti nuorten näytelmäksi, nuoret eivät pelästy ronskin puoleista kieltä, ja he tajuavat näiden ihmisten ulkopuolisuuden.

Homopariskunnan ovella käyvät naapuruston lapset ilkkumassa. Toisen miehen äiti pelkää hysteerisesti aidsia ja toisen äiti syyttää kaikista ongelmistaan poikaansa ja tämän puolisoa.

Teinipoika Paavolla näyttää olevan terapeuttinen vaikutus miesten suhteeseen. Siinä mielessä kaikkien tulevaisuus viittaa parempaan.

Paavo 1,5 on luistava komedia, se kestää vain vajaa kaksi tuntia väliajan kanssa, joten rauhattomampikin 15-vuotias jaksaa sen katsoa. Jos jotain voisi puutteena pitää, niin Paavoa esittävän Petja Lähteen ikää. Yli kolmekymppinen mies ei oikein sovi 15-vuotiaaksi, vaikka hän parhaansa tekee.

Pelkästä hupitarinasta ei ole kyse. Näytelmässä käsitellään ulkopuolisuutta, syrjäytymistä, pelkoja, mutta niiden kanssa ei jäädä kieriskelemään.

Esitys on lavastettu kuvaan sopivin ikea-kalustein, vaatteet ovat ehkä rennompia kuin ruotsalaisessa esityksessä, mutta eiväthän edes suomalaiset homot pukeudu niin smartisti kuin ruotsalaiset.