Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Irtisanomis- ja lomautusuutiset alkavat olla näinä päivinä niin yleisiä, että niihin on vaara alkaa turtua. Jokaisen numeron takana on kuitenkin ihminen, jonka ansiotulon väheneminen vaikuttaa miltei aina moniin muihinkin.

Monet – muiden joukossa myös pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja useat ammattiliittojen johtajatkin – ovat viime aikoina epäilleet, että lomautuskynnys on yrityksissä tietoisesti laskenut liian alas.

Vaikka on yritysten omankin edun mukaista pitää viimeiseen saakka kiinni osaavista työntekijöistään, niin huoli ei liene turha. Lomautuskynnys voi helposti madaltua lamapelkojen iskiessä päälle, jos samaan aikaan tilaukset alkavat vähentyä ja menekki yskiä. Yleinen totuus on, että paniikin omaiset toimenpiteet voivat oikeasti ruokkia taantumaa. Jos syöksykierre pääsee pahaksi, sitä on vaikea pysäyttää.

Suhdanteilla on tapana vaihdella. Taantumaa ja lamaakin seuraavat nousun ajat. Jos yritykset eivät pidä huolta työntekijöistään, niin uudessa suhdannetilanteessa voi olla vaikeaa löytää osaavaa väkeä. Erityisesti tähän kannattaa kiinnittää huomiota nyt myös siksi, että paljon ihmisiä on lähivuosina siirtymässä kokonaan pois työmarkkinoilta.

Kaikissa yrityksissä ei välttämättä ole löydettävissä helposti vaihtoehtoja lomautuksille. Valtaosa Suomenkin yrityksistä lienee kuitenkin elänyt viime vuodet todella hyviä aikoja. Rahaa on tullut vielä tämänkin vuoden aikana sisään ovista ja ikkunoista, mistä kertovat muun muassa pelkästään pörssiyhtiöissä ensi keväänä talousanalyytikkojen mukaan jakamistaan odottavat miljardien eurojen osingot.

ILMOITUS

Nyt yritysten pitäisi käyttää ainakin osa osinkoihin suunnitelluista rahoista henkilöstön koulutukseen ja työympäristön parantamiseen. Näistä toimista hyötyisivät niin henkilöstö kuin itse yrityskin, kun se olisi terävämmässä iskussa parempien aikojen koittaessa. Yritysten pitääkin nyt kantaa vastuuta henkilöstöstään ja tinkiä omistajien lyhyen aikavälin tuottotavoitteista.

Lamatalkoissa tarvitaan muitakin kuin lomautettuja tai irtisanottuja työntekijöitä ja toimihenkilöitä.

Vasemmisto tuuliajolla

Vielä muutama vuosi sitten Ranskaa hallinnut sosialistipuolue ajelehtii tuuliajolla. Puolue ei pystynyt viikonvaihteen puoluekokouksessaan valitsemaan edes puheenjohtajaa itselleen. Useat vaalit peräkkäin hävinnyt puolue on sellaisessa sisäisen hajaannuksen tilassa, että ihan äkkiä se ei siitä toivu vaikka tekisi mitä. Kyse ei ole vain henkilöriidoista vaan selkeistä poliittisista linjaerimielisyyksistä.

Koko Ranskan vasemmisto on sirpaloitunut. Vaikka Ranskan kommunistisen puolueen kannatus on laskenut viime vuosina, se on kuitenkin yhä suurin puolue sosialisteista vasemmalla.

Vasemmiston yhteistyökuviot eivät sosialisteja nyt kiinnosta. Sosialistipuolue tähyää keskustaan, jossa on muutoinkin tungosta. Hajaannus sopii erinomaisesti vallan kahvassa olevalle oikeistolaiselle presidentti Nicolas Sarkozylle.