Antero Eerola

Ympäristönsuojelijat riemuitsevat Venäjällä

Koko 40-vuotisen olemassaolonsa ajan ympäristönsuojelijoiden huolena ollut Baikalin sellu- ja paperitehdas on ilmeisesti tiensä päänsä. Miljardööri Oleg Deripaskan imperiumiin nykyään kuuluva tehdas on seisonut lokakuun 2. päivästä lähtien.

Tiistaina ilmoitettiin, että seisokki jatkuu ainakin helmikuuhun saakka. Samalla irtisanottiin 1 400 tehtaan 2 300:sta työntekijästä.

Tehdas päästi vuosikymmeniä valkaisussa käytetyn kloorin sekä muut myrkylliset jätteet suoraan Baikaljärveen, joka luonnonarvoiltaan ainutlaatuisena kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Syyskuussa tehdas siirtyi suljettuun vesikiertoon, mikä lopetti saastuttamisen.

Tehdas ehti toimi uusitussa muodossaan vain kuukauden päivät ennen kuin omistajat keskeyttivät sen toiminnan. Omistajayhtiö Continental Managementin mukaan toiminta ei ole kannattavaa, koska tehtaassa ei voi enää valmistaa sen kannattavinta tuotetta, valkaistua selluloosaa.

Yhtiön mukaan tehtaan tulevaisuus on uhattuna. Venäjälle kovaa iskenyt globaali talouskriisi saattaa viimeistellä sen kohtalon.

ILMOITUS

Ympäristökiista jo
Neuvostoliiton aikana

Baikal on maailman syvin järvi, joka sisältää viidesosan koko maapallon makean veden varoista.

Sellu- ja paperitehdas valmistui vuonna 1966 suoraan järven rannalle. Se aiheutti yhden varhaisimmista ympäristökiistoista Neuvostoliitossa, eikä arvostelijoiden ääni täysin vaiennut edes ns. pysähtyneisyyden aikana.

Perestroikakaudella arvostelu kiihtyi. Kesti kuitenkin vielä lähes kaksikymmentä vuotta, ennen kuin painostus tehosi. Nyt Venäjän ympäristönsuojelijat juhlivat tehtaan todennäköisesti lopullista sulkemista historiallisena tapauksena.

Venäjän luonnonvarainministeriö haastoi viime joulukuussa Continental Managementin oikeuteen vaatien Baikalin tehtaan sulkemista sekä 4,2 miljardin (120 miljoonaa euroa) ruplan korvauksia järven saastuttamisesta.

Uuden puhdistusjärjestelmän valmistuttua syyskuussa ministeriö pienensi korvausvaatimuksensa kymmenesosaan. Irkutskin alueoikeus hylkäsi kuitenkin tuossa vaiheessa kanteen kokonaisuudessaan.

Tehtaan enemmistöosuus on ollut Venäjän rikkaimman miehen, Deripaskan yhtiöllä vuodesta 2002. Valtiolla on 49 prosentin vähemmistöosuus. Tehdas on tuottanut vuosittain 200 000 tonnia selluloosaa ja 12 000 tonnia paperia.

Ympäristönsuojelijoiden huolena on vielä tehtaan myrkkyjätteitä sisältävä lampi, josta pääsee vuotoa Baikaliin.

Toiveikkaimmissa arvioissa uskotaan, että tiukkojen vaatimusten asettaminen Kremlin kanssa hyvissä väleissä olevan Deripaskan yhtiölle olisi merkki ympäristöajattelun vahvistumisesta Venäjän hallinnossa. YK:n kehitysohjelman UNDP:n arvion mukaan 60 miljoonaa venäläistä eli 40 prosenttia väestöstä asuu ekologisesti huonossa ympäristössä.