Kotimainen jalkapallokausi saatiin lopullisesti paketoitua viime viikonloppuna, kun sekä miehet että naiset ottivat yhteen Suomen Cupin finaaleissa. Syksyisen miellyttävän sään, pääkaupunkiseudun joukkueiden ja viimeisen mahdollisuuden nähdä suomifutista paikan päällä tänä vuonna olisi kuvitellut houkuttelevan Finnair-stadionin lehtereille varsin messevän yleisömäärän, vaan toisin kävi.

Puolitoistatuhatta katsojaa näin merkittävässä ja hienossa ottelussa on häpeällistä. Timo Järviö ihmettelikin Helsingin Sanomissa maanantaina miten ihmeessä suomalainen marraskuun koleus voi karkottaa katsojat Finskiltä, kun osin sama populaatio kuitenkin käy viikonlopun pakettimatkoilla ihastelemassa Valioliigaa. Sumusaarten sää kun harvemmin kovin merkittävästi Pohjolan rospuuttokaudesta eroaa…

Suomen Cup on hieno asia. Cup tarjoaa ainakin teoriassa alasarjaporukoille mahdollisuuden kohdata joukkueita, joiden kanssa samalla sarjatasolla pelaaminen tuskin on koskaan mahdollista. Cup antaa näin myös faneille unohtumattomia elämyksiä.

Itselleni on jäänyt lähtemättömästi mieleen viime syksynä Tampereen Ratinassa pelattu cupin välierä TamU–GBK, jolle oman pikantin lisämausteensa antoi edellisenä yönä kentän valkaissut lumi. Käyttöpäällikkö Matti Kaarion ”Ratina ei ole lumileikkejä varten” -kommenteista huolimatta stadion saatiin miesvoimin kolattua pelikuntoon: lumitöissä auttoivat myös kotijoukkueen loukkaantumisten vuoksi sivussa olleet pelaajat.

Kokkolasta oli peliä saapunut katsomaan puoli junavaunullista futisihmisiä, jotka jaksoivat pitää meteliä megafoneineen koko pelin ajan. Ottelu oli heille varmasti vuosikymmenen hienoin jalkapallokokemus.

ILMOITUS

Tämänviikkoisen IS Veikkaajan kyselyssä kolme neljästä Veikkausliigajoukkueen kapteenista piti cupin statusta onnettomana. Cupin alhaisen arvostuksen ja näkyvyyden ovat huomanneet myös fanit, ja mikä tärkeintä, he ovat ryhtyneet myös tekemään töitä asian eteen.

Tämän vuoden aikana päivänvalon on nähnyt kannattajapohjalta toteutettu suomencup.net-sivusto, jonne periaatteessa kuka tahansa voi tuottaa sisältöä. Sivustolta löytyvät muun muassa kaikkien otteluiden tulokset, linkit joukkueiden kotisivuille sekä varsin kattava historiaosuus.

Kolumnistikollega Jaakko Alavuotunki kirjoitti viime viikon Viikkolehdessä jalkapallokulttuurin menneen Suomessa tänä vuonna näkyvästi eteenpäin, esimerkkinä monien paikkakuntien vireä fanitoiminta. Myös suomencup.net-sivuston kaltaisten voimannäyttöjen ilmestyminen suomalaiseen futisskeneen kielii perustavanlaatuisesta muutoksesta toimintakulttuurissa.

Kannattajaporukoissa on oivallettu, että kissan hännän nostaa kaikkein toimivimmin ja loogisimmin katti itse: jos Palloliittoa tai muita johtavia tahoja ei vaikkapa Suomen Cupin historian pykääminen internetiin kiinnosta, sen voi aivan yhtä hyvin tehdä myös itse.

Tärkeä tekijä kotimaisen fanikulttuurin nousussa onkin netti monine aktiivisine keskustelupalstoineen ja sivustoineen, ja tietoverkkojen merkitys yhteydenpitokanavana kasvaa vielä jatkossa huomattavasti.

Tuntuu valitettavalta, että tämän vuoden Suomen Cup tullaan luultavasti muistamaan siitä sinänsä hupaisasta seikasta, että HJK:n päävalmentaja Antti Muurinen joutui joukkueensa menestyksen myötä luopumaan jo tavaramerkiksi muodostuneista vekkuleista mursunviiksistään. Ehkäpä ensi kaudella keskitytään jälleen olennaiseen.

n

Viikon vakiorivi koostuu Valioliigan ja Championshipin otteluista. Kohteessa kaksi nousijajoukkueen innolla eteenpäin porskuttava Hull saa vastaansa vaisusti kauden aloittaneen Boltonin, ja kohteeseen varma ykkönen on hyvä valinta.

Vaikka kotijoukkue saikin viime lauantaina pataansa Manchester Unitedilta, onnistuivat Tiikerit kuitenkin paukuttamaan kolme maalia Van Der Sarin selän taakse: ei mikään huono suoritus huippuseuraa vastaan.Sarjan tyvipäähän juuttuneelle Boltonille maalinteko on ollut vaikeaa, vaikka joukkue viime pelissään pisteet Manchester Cityltä ottikin.

Rivin toinen varma ykkönen lätkäistään kohteeseen 10, jossa kohtaavat Plymouth ja Charlton. Vaikkei Championshipin keskikastiin juuttunut Plymouth ole joka pelissään tällä sesongilla vakuuttanut, on joukkue kuitenkin aneemista Charltonia vastaan selvä suosikki. Charlton on tippunut sarjassa jo putoamisviivan alapuolelle, eivätkä vieraspelit ole olleet sille tällä kaudella herkkua. Selvä kotivoitto odotettavissa.

Kansan Uutiset suosittelee 64 merkin järjestelmää: x(2), 1, 1(x), 1, (x)2, (1)x, 1, 1, 2, 1, 1(x), 1, (1)x