Lehtikuva/ Jussi Nukari

Kajaanissa suljetaan paperitehdas, Tervasaaressa sellutehdas

Kajaanin paperitehdas ja Tervasaaren sellutehdas suljetaan. UPM torjui työntekijöiden ja toimihenkilöiden vaihtoehtoiset esitykset yt-neuvotteluissa.

Metsäyhtiö UPM ilmoitti torstaina sulkevansa Kajaanin paperitehtaan ja Valkeakosken Tervasaaren sellutehtaan vuoden loppuun mennessä. Kajaanissa työpaikkansa menettää noin 535 ja Valkeakoskella noin 165 työntekijää. Yhtiön mukaan yt-neuvotteluissa ei löytynyt mahdollisuuksia jatkoon, koska talouden alamäki on syksyn aikana edelleen heikentänyt kummankin tehtaan tilannetta.

Työntekijäpuoli oli pettynyt yhtiön päätökseen, sillä heidän mukaansa vaihtoehtoja oli kyllä olemassa. Kajaanin tehtaan pääluottamusmiehen Pekka Kärkkäisen mukaan yhtiön linja oli tyly.

– Työntekijäpuoli nosti yt-neuvotteluissa esille myyntimahdollisuudet ja tuotantosuunnan muuttamisen. Totesimme myös, että dollarin ja euron välinen kurssi on muuttunut ja tuottajahintoihin on esitetty huomattavia korotuksia. Mielestämme Kajaanin tehtaan kannattavuus olisi pitänyt laskea uudelleen.

– Kaikkiin ehdotuksiimme työnantaja vastasi ei ja ilmoitti, että kaikki työntekijät ja toimihenkilöt irtisanotaan 28. marraskuuta mennessä.

UPM ilmoitti käynnistävänsä ohjelmat, joiden avulla yritetään lieventää irtisanomisten vaikutuksia.

ILMOITUS

– Me olemme pitäneet yhtiötä koko 2000-luvun pystyssä. Toivomme UPM:n hoitavan nyt yhteiskuntavastuunsa ja järjestävän työtä vaille jääville uutta työtä tai koulutusta, Kärkkäinen sanoo.

”Yt-neuvottelut
tuntuivat teatterilta”

UPM:n Valkeakosken Tervasaaren tehtaitten pääluottamusmies Ilpo Salminen sanoo työntekijöiden pettyneen. Työntekijät esittivät oman esityksensä tehtaan jatkon turvaamiseksi. Sellutehdas kuitenkin loppuu.

– Siltä vedettiin nyt matto alta eli UPM on tehnyt nyt lopullisen päätöksensä. Me teimme kuusi viikkoa helvetisti töitä yt-neuvotteluissa.

– Yt-lakihan lähtee siitä, että etsitään vaihtoehtoja mahdollisille sulkemisille. Me haimme ja yritimme, mutta minulla oli koko ajan tunne, että se kuusi viikkoa oli taitavasti muualta johdettua teatteria, sanoo Salminen.

Joukko tunnettuja kulttuurihenkilöitä esitti viime viikolla vetoomuksen Tervasaaren tehtaan puolesta, mutta se herätti vain keskustelua. Yhtiön päätöksiin sillä ei ollut merkitystä.

Paperiliitto ja Toimihenkilöunioni ilmoittivat torstaina tutkivansa yt-menettelyn laillisuuden ja tarvittaessa nostavan kanteen UPM:ää vastaan.

Salmisen mukaan pehmeitä keinoja voidaan käyttää muutaman kymmenen työntekijän kohdalla. Valkeakoskella suunnitellaan ensi viikoksi tapahtumaa, jossa lähetään terveisiä UPM:n johdolle. Tällä viikolla tehtaiden toiminta jatkuu normaalisti.

UPM jatkaa toimintaansa Kajaanin sahalla ja puunhankinnassa sekä Tervasaaren paperitehtaalla.