Alueellisen ympäristöhallinnon hajottaminen vaikuttaa kaikin puolin sabotaasilta. Tehtävien siirtäminen ympäristökeskuksilta maakuntaliitoille merkitsee samaa kuin ympäristöarvojen romuttamista, ennen kuin niitä on ehditty tunnustaa.

Jos maakuntaliitot saavat laatia laatia ympäristöä ja luonnonvaroja koskevia ohjelmia ja suunnitelmia, ne ovat lähtöjään vesitetty vähintään kompromissein. On vaikea kuvitella, että päätehtävänään maakunnan elinkeinoelämän hyvinvoinnista huolta pitävä elin välittäisi ympäristöarvoista, kun vastassa on vaikkapa satamahanke.

Yksityisen maanomistuksen nöyrä palvelija keskusta pitää maakuntaliittoja vahvasti kourissaan. Käytännön elämässä maanomistus ja suojelu törmäävät lähes poikkeuksetta. Tätä ristiriitaa on pystytty säätelemään tähän mennessä niin, että ympäristön ja myös yhteinen etu on voitu ottaa edes joltisesti huomioon. Tämä tietysti keskustaa jurppii, ja se aikoo maksaa potut pottuina. Maakuntaliitto on siihen hyvä väline.

Lupa-asioita lukuun ottamatta alueellisille ympäristökeskuksille kuuluvat tehtävät on tarkoitus siirtää pääosin elinkeino-, liikenne- ja luonnonvarakeskuksiin. Keskuksen ympäristöosasto jäisi piipittämään pienuuttaan ja ympäristönsuojelun status kokisi arvonalennuksen.

Ympäristöministeriön ohjauskeinot keskuksien ympäristöyksiköihin vähenisivät. Tähän saakka ympäristöhallinnon hierarkia alueellisiin ympäristökeskuksiin on toiminut suoraviivaisesti.

ILMOITUS

Kyseessä on keskustan ja kokoomuksen julkinen salajuoni aluehallintouudistuksen varjolla tehdä ympäristöhallinto hampaattomaksi. On helppo puhua suurista linjauksista ja siinä ohessa byrokratian karsimisesta ja jättää samalla kertomatta muutoksen vaikutuksista.

Suomen luonnonsuojeluliiton hallituksen varapuheenjohtajan Tuire Laurinollin povaus ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön sulauttamisesta tulevaisuudessa luonnonvarainministeriöksi saattaa tuntua vainoharhaiselta. Mutta linjassa se ainakin on hallituksen ympäristöaluehallinnon uudistuksen kanssa.

Aikansa vuonna 1993 perustettu ympäristöministeriö onkin saanut itsenäisenä killua.