Christopher Hitchens riisuu kaavut uskonnoilta

Christopher Hitchens: Jumala ei ole suuri. Kuinka uskonto myrkyttää kaiken. Suomentanut Matti Kinnunen. WSOY 2008. 344 sivua.

Kuinka suuri osa moraalistamme ja käyttäytymismalleistamme on uskontojen synnyttämää? Tekeekö uskonto hyväksyttäviksi asiat, joita järkemme pitää väärinä? Muun muassa näihin kysymyksiin Christopher Hitchens tarjoilee vastauksia kirjassaan Jumala ei ole suuri – kuinka uskonto myrkyttää kaiken.

Hitchens käy maltillisesti läpi kaikki niin kutsutut valtauskonnot ja osan pienemmistäkin, ja piirtää niiden epäloogisuudet esiin. Kokemusta monista uskonnoista hänellä on paitsi ulkomaantoimittajan työnsä vuoksi myös itsensä kautta. Hän on syntynyt anglikaaniksi, opiskellut metodistikoulussa, kääntynyt avioliiton kautta kreikkalaiskatoliseksi, rabbi on vihkinyt hänet uuteen avioliittoon ja hänet on tunnustettu Sai Baban inkarnaatioksi. Sai Baba puolestaan on tunnustettu jumalan inkarnaatioksi hänen itsensä luomassa uskonnossa.

Jumala ei ole suuri, kertoo ihmiskunnan vanhimmasta kiistasta, joka ei suinkaan ole ohi.

Monia syitä
uskoa

Ihmisillä ja ihmiskunnalla on historiansa aikana ollut monia syitä uskoa ja kehittää uskontoja. Varsinaisesti uskonto on peräisin lajimme esihistorialliselta ajalta, jolloin kenelläkään ei ollut minkäänlaista käsitystä siitä mitä ympärillä tapahtui. Uskonto on yritys vastata pikkulapsen väistämättömään tiedontarpeeseen.

ILMOITUS

Meillä on tarve uskoa johonkin itseämme suurempaan. Mitä laajempi ja mystisempi uskomuksen kohde on sitä parempi. Haluamme, että ainakin kaikille ikäville asioille on olemassa kohde jota voimme syyttää tapahtuneesta, hyvät asiat sitä vastoin uskomme mieluusti ihmeiksi.

Uskonto myös antaa meille monia oikeutuksia. Uskontojen nimissä on lupa muun muassa tappaa, raiskata, varastaa, kiduttaa ja pelotella.

Sigmund Freudin mielestä uskonnon tarpeemme perustui haluumme paeta kuolemaa tai vaihtoehtoisesti selvitä siitä hengistä.

Uskonto auttaa
syrjinnässä

Uskonnot ovat paisuttaneet valtavasti heimoepäluuloja ja vihaa. Kaikki uskonnot pitävät toisia uskontoja harhaoppisina ja väärinä. Eri uskonnoissa esiintyvien ennakkoluulojen mukaan kristityt syövät saastaista sianlihaa ja juovat myrkyllistä alkoholia. Katolilaiset ovat likaisia, ja heillä on liikaa lapsia. Muslimit lisääntyvät kuin kanit, ja pyyhkivät takapuolensa väärällä kädellä. Juutalaisten parrassa on täitä, ja he havittelevat kristittyjen lasten verta antamaan makua ja höystettä pääsiäispaastoleipäänsä, kirjoittaa Hitchens.

Lisää syitä taistella ja kiihkoilla toisia vastaan keksitään jatkuvasti.

Uskontojen avulla esitetään viattomille ja herkkäuskoisille aivan väärä kuva maailmasta. Ne levittävät oppia veriuhreista ja sovituksesta, sekä ikuisesta palkkiosta tai rangaistuksesta. Uskonnot myös määräävät mahdottomia tehtäviä ja sääntöjä.

Hyvä esimerkki tästä ovat atsteekit joiden oli joka päivä revittävä auki yhden ihmisen rintakehä vain varmistaakseen, että aurinko nousisi.

Taivas vihaa
kinkkua

Christopher Hitchensin mukaan kaikki uskonnot pitävät tärkeänä jotain ruokaan liittyvää määräystä tai kieltoa. Useimmiten ne koskevat lihaa.

Katolilaisilla oli aiemmin käsky syödä kalaa perjantaisin. Hindut kunnioittavat lehmää pyhänä ja loukkaamattomana eläimenä, jopa siinä määrin, että olivat valmiita ottamaan turvaan kaikki hullunlehmäntautiin sairastuneet naudat. Eräät itämaiset kultit eivät suostu käyttämään minkään eläimen lihaa.

Kaikista vanhin, tunnetuin ja sitkein on kuitenkin sian vihaaminen ja jopa pelko. Muun muassa Koraani kuvaa sianlihan saastaiseksi tai iljettäväksi. Muslimit eivät näe mitään ironiaa siinä, että he ovat omaksuneet tämän vanhan juutalaisten tabun.

Siansorkista on tullut noituuden merkki.On helppo kuvitella kumpi tuli ensin, paholainen vai sika. Olisi yksinomaan tylsää ja idioottimaista miettiä, miten kaiken luoja on kehittänyt niin monipuolisen luomuksen ja sitten käskenyt korkeamman nisäkäsluomuksensa karttaa sitä tykkänään hänen ikuisen suuttumuksensa uhalla, Hitchens kirjoittaa.

Hän myös muistuttaa, että tämä hieno eläin on meidän melko läheisiä serkkujamme, sillä siassa on paljon samaa DNA:ta kuin ihmisessä. Tämän uskonnollisen käsityksen seurauksena monet muutoin älykkäät ihmiset uskovat taivaan vihaavan kinkkua.

Jotta absurdius ei loppuisi tähän vaativat Euroopan muslimifanaatikot, että Kolme pientä porsasta, Miss Piggy, Nalle Puhin Nasu on poistettava heidän lastensa viattomien katseiden ulottuvilta.

Epäloogisesti toimivat
uskonnot

Kaikki uskonnot on täytetty mitä erikoisimmilla epäloogisuuksilla.

Vuonna 1996 Irlannissa keskusteltiin siitä, pitäisikö avioerot laillistaa. Roomalaiskatolilainen Äiti Teresa lensi Irlantiin tukemaan siipeä, joka edelleen kieltäisi avioerot. Samana vuonna hän antoi haastattelun, jossa toivoi ystävänsä prinsessa Dianan tulevan onnelliseksi päästyään eroon viheliäisestä avioliitostaan.

Pakistanin aids-ohjelman virkamies kertoi, ettei aids ole hänen maassaan niin paha ongelma kuin monissa muissa maissa. Hän piti tätä parempien islamilaisten arvojen ansiona. Näin valtiossa jossa nainen voidaan tuomita joukkoraiskattavaksi, jotta saadaan hyvitetyksi hänen veljensä tekemän rikoksen häpeä.

Koraani kieltää esiaviolliset sukupuolisuhteet. Iranissa kuitenkin myönnetään lupia ”väliaikaiseen avioliittoon”. Väliaikainen vihkitodistus myönnetään muutamaksi tunniksi, joskus nimenomaan tarkoitukseen varatuissa taloissa. Luonnollisesti avioeropäätökset odottavat valmiina, kun hommat on hoidettu. Varsin hyvä bisnesidea.

Puolet Rooman loistavista rakennuksista olisi jäänyt rakentamatta, ellei anekauppa olisi ollut niin tuottoisaa. Itse Pietarin-kirkko rahoitettiin erityisellä ainutkertaisella anetarjouksella.

Nykyinen paavi, entinen Joseph Razinger, houkutteli taannoin katolisia nuoria festivaaleille tarjoamalla osanottajille tiettyä synnin helpotusta.

Dalai-lama sanoo, että voitte käydä prostituoidun luona, kunhan joku toinen maksaa hänelle.

Keskiajan Espanjassa juutalaiset ja muslimit joutuivat kuoleman ja kidutuksen uhalla kääntymään kristinuskoon. Kirkon viranomaiset epäilivät, että monet kääntymykset eivät olleet aivan vilpittömiä.

Mistä mikin
johtuu

Uskonnoilla on myös aina selitys maailman mullistuksille ja katastrofeille, Christopher Hitchens huomauttaa.

Kun joulukuussa 2004 Intian-valtamerellä syntyi tsunami, Sri Lankan muslimit pitivät viininhöyryistä joulun viettoa sen syynä.

New Orleans kärsi suuret vahingot tappavasta yhdistelmästä. Kaupunki oli rakennettu merenpinnan alapuolelle ja Bushin hallitus laiminlöi sen tulvapatojen vahvistamista. Israelilainen rabbi kuitenkin kertoi tuhon olevan kosto juutalaisten uudisasukkaiden evakuoimisesta Gazan kaistalta. New Orleansin pormestari sitä vastoin kertoi sen olevan jumalan kosto hyökkäyksestä Irakiin.

WTC-iskujen syynä taas oli se, että Yhdysvallat oli antautunut homoseksuaalisuudelle ja abortille.

Näin ollen uskonto todella myrkyttää kaiken, mukaan lukien arvostelukyvyn, kiteyttää Hitchens.