Lehtikuva/ Pekka Sakki

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) lisäsi keskiviikon tv-esiintymisellään edelleen hämmennystä hallituksen sisällä.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) joutui heti puolustuskannalle, kun Niinistö toi julki sellaisia hallituksen linjasta poikkeavia verokantoja, joista varmasti monet keskustan kannattajatkin ovat Niinistön kanssa samaa mieltä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ei puolestaan ole tyytyväinen siihen, että puolueen ex-puheenjohtaja päsmäröi häntä jakaen neuvoja hallituksen ulkopuolelta ja vieläpä juuri niissä asioissa, joiden valmistelusta Katainen kantaa valtiovarainministerinä päävastuun. Niinistön lausunnoista saa sellainen käsityksen, että veroasiat eivät ole kovin hyvin Kataisella hallussa.

Taloudellisen taantuman väijyessä nurkan takana ja laman merkkien lisääntyessä Niinistön veropohdiskelut osuivat selvästikin hallituksen arkaan paikkaan.

Varsinkin suurituloisille suunnatut verokevennykset sopivat varsin huonosti nykyiseen taloustilanteeseen. Älyttömäksi tilanne menee, jos – kuten yleisesti uskotaan –samaan aikaan virkamiehet jo laativat laajoja listoja säästökohteista. Hallituksen onkin kerrottava nopeasti, ovatko peruspalvelut uhattuina vai onko kansalaisten huoli aiheeton?

ILMOITUS

Kovin suurta järkeä ei ole siinäkään – kuten Niinistökin huomautti, että tuloverojen kevennykset toteutettaisiin vaikka lainarahalla. Tätähän rahaministeri Katainen on tarjonnut yhdeksi vaihtoehdoksi, jos rahat eivät muuten riitä. Ihan mahdoton ei tällainenkaan teko tosin olisi Vanhasen hallitukselta, sillä niin määrätietoisesti se on toiminut tähänkin asti rikkaiden etujen puolesta. Tuloerot ovat Vanhasen hallitusten aikana saaneet kaikessa rauhassa kasvaa.

Pienituloisille suunnatulla veroalella sitä vastoin olisi elvyttävä vaikutus kotimarkkinoihin. Pienituloisilla rahojen välitön käyttö on milteipä pakon sanelema juttu. Paremmin toimeentulevat eivät sitä vastoin pane rahojaan heti kulutukseen tai kuluttavat niitä myös maan rajojen ulkopuolella.

Juuri nyt vaikuttaa sitä, että hallitus ei verolinjauksiaan muuta, vaikka hyviä neuvoja hallitukselle sataa oppositiopuolueiden lisäksi muun muassa hallituspuolue kokoomuksen sisältä. Jo ennen Niinistön esiintuloa 90-luvun lamahallituksen kokoomuslainen valtiovarainministeri Iiro Viinanen ehti jo esittää, että hallituksessa olisi nyt sopiva hetki kajota myös suurituloisten pääomatulojen lepsuun verotukseen.