Jarmo Lintunen

Vasemmistoliitossa ollaan huolestuneita puolueen työikäisten määrän supistumisesta valtuustoissa.

Vasemmistoliitto sai sunnuntaina käydyissä kunnallisvaaleissa Suomen valtuustoihin yhteensä 832 valtuutettua.

30–49-vuotiaita vasemmistoliittolaisista uusissa valtuustoissa on 244 eli 29,3 prosenttia (viimeksi 371 ja 37,6 prosenttia. Vähennystä tuli 9,3 prosenttiyksikköä.

– Pudotus on merkittävä ja se näkyi jo ehdokasasettelussa. Aktiivisimmassa työiässä olevat ovat huolestuttavasti jäämässä pois yhteisten asioiden hoidosta, Vasemmistoliiton kunnallissihteeri Aulis Ruuth sanoo. Hänestä suuntaus on huono.

– Paikallistason päätöksenteossa aktiiviväestön pitäisi olla kantamassa vastuuta. Se on iso ryhmä ja maksaa työllään paljon yhteiskunnan kulujakin.

Ruuthilla ei ole vielä tietoa työikäisten osuudesta muissa puolueissa, mutta hän arvioi, että ainakin osassa muista on nähtävissä sama kehitys.

ILMOITUS

Se kuitenkin lämmittää mieltä puolueessa, että nuorten osuus on pysynyt kutakuinkin ennallaan. Valituista alle 30-vuotiaita on 37 eli 4,4 prosenttia.

Edellisten kunnallisvaalien pääluvussa on pudotusta, sillä silloin luvut olivat 45 ja 4,6 prosenttia.

– Olisi mukavaa, jos olisi kasvanut, mutta hyvä edes näin.

Ikääntyminen
näkyy

Suuri enemmistä Vasemmistoliiton uusista valtuutetuista on 50 – 64-vuotiaita. Heitä valittiin 463 eli 55,6 prosenttia koko ryhmästä. Prosentuaalisesti, vaikkakaan ei pääluvussa, ryhmä kasvoi, sillä vuoden 2004 vaaleissa tästä ikäryhmästä meni läpi 51,6 prosenttia eli 509 vasemmistoliittolaista.

Yli 65-vuotiaita on myös entistä enemmän, sekä suhteellisesti että absoluuttisesti. Heitä on vuoden vaihteen jälkeen valtuustoissa edustamassa Vasemmistoliittoa 88 eli 10,6 prosenttia. Aiemmat luvut ovat 62 ja 6,3 prosenttia.

– Yksi luonnollinen selitys tälle kehitykselle on väestön ikääntyminen. Sen lisäksi, että nuoremmat ikäluokat on pienempiä, ne äänestävät laiskemmin kuin iäkkäät. Nyt 60:n hujakoilla oleva suuri ikäluokka on aktiivisia äänestäjiä, mikä näkyy niin ehdokasasettelussa kuin valituissa, Ruuth sanoo.

Hän toteaa myös, että iäkkäät ovat entistä terveempiä.

– Heillä riittää virtaa myös kunnallispolitiikkaan. Sen sijaan 30–50-vuotiaat ovat vaiheessa, jossa pitää hoitaa yhtä aikaa niin pennut, asuntolaina kuin työelämän paineet.

Valtuustopaikat
vähenivät

Valtuutettujen määrän vertailu on hankalaa, koska kuntaliitokset vähensivät valtuustopaikkoja yli 1 500:lla verrattuna vuoteen 2004.

Tiedot perustuvat tarkistamattomiin vaalituloksiin. Joitakin muutoksia on luvassa, kuten kertoo jo maanantaina kantautunut tieto siitä, että Sodankylässä Vasemmistoliiton valtuutettujen luku nousi tarkistuslaskennan jälkeen seitsemästä kahdeksaan. Keskusvaalilautakunnat kokoontuivat keskiviikkoiltana hyväksymään lopullisen vaalituloksen.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!