Lehtikuva/ Marja Airio

SDP:n vaalitappio on johtamassa avoimeen sotatilaan puolueen sisällä. Puheenjohtaja Jutta Urpilainen vakuuttelee edelleen vaalitulosta, joka oli SDP:n historian kehnoimpia, ”torjuntavoitoksi”. Hänelle puoluekokouksessa puheenjohtajuuden hävinnyt Erkki Tuomioja kaipaa puolueeseen lisää ”vasemmistolaisuutta” ja kuvaa Urpilaisen valitsemaa vaalistrategiaa ”unelmahötöksi”. Ymmärrettävää on, että Urpilaisen joukot puolestaan linnoittautuvat johtajansa tueksi ja suuntaavat täyslaidallisen Tuomiojan niskaan.

Ulkopuolelta katsottuna SDP:n kiehunta näyttää päämäärättömältä ja ennemminkin patoutuneiden kaunojen purkamiselta kuin valmistautumiselta seuraaviin vaaleihin. Urpilaisen kokemattomuus näkyi ja kuului muun muassa television vaalitenteissä, se on tosiasia. Mutta ei kai ole syytä kuvitellakaan, että on mahdollista nostaa puheenjohtajaksi suhteellisen kokematon poliitikko ja samalla edellyttää häneltä samaa osaamista kuin kokeneemmilta kollegoilta.

Sekä hyökkäykset Urpilaista vastaan että häntä puolustavat kommentit kertovat siitä, että hän on puolueensa ensimmäinen naispuheenjohtaja. Puolueen puheenjohtaja on itse asettanut itsensä alttiiksi kritiikille, ja sitä hänen tulee myös sietää. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Urpilaiselle halutaan taata puolueessaan koskematon asema.

Henkilökinastelun sijaan olisi toivottavaa, että suuremmassa suomalaisessa vasemmistopuolueessa keskityttäisiin politiikan sisältöihin. Uskottavuus työväenpuolueena on koetteilla, siitä todistaa äänikato perussuomalaisten suuntaan. Toisaalta toimihenkilösektorilla kokoomus vei pidemmän korren.

Pelkkien unelmien tarjoamisen tai kokoomuksen kampanjoiden kopioimisen sijasta demareilta kaivattaisiin uusia aloitteita ja selvää signaalia siitä, että puolue on edelleen vasemmistopuolue ja haluaa tarjota vaihtoehdon porvaripuolueiden hegemonialle. Tähän se tarvitsee myös Vasemmistoliiton avun. Nyt olisikin oikea aika koordinoida vasemmiston yhteistä oppositiopolitiikkaa. Parhaimmillaan se voisi johtaa jopa yhteiseen hallitusohjelmalupaukseen.

ILMOITUS

Johtopäätösten aika

Kolmessa Suomen kunnassa vaalien tulos ei vastaa kuntalaisten tahtoa. Vaalit jouduttaneen uusimaan Karkkilassa, Kauniaisissa ja Vihdissä, koska niissä jäi laskematta 232 ääntä sähköisessä äänestyksessä tapahtuneen virheen takia. Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) kuitenkin vain taivastelee, vaikka hänen pitäisi nyt rohkeasti ottaa poliittinen vastuu kansalaisten demokraattisten oikeuksien loukkaamisesta.

Oikeusministerin mielestä kaikki on kuitenkin kunnossa. Koneet toimivat niin kuin oli suunniteltu, mutta vika olikin ihmisissä!

Braxi on hakoteillä. Kokeilu meni nyt pahasti pieleen. Sähköinen äänestäminen voi olla tulevaisuutta, mutta silloin on taattava tavalla tai toisella se, että ääni on todellakin annettu. Äänestäjän täytyy olla tästä sataprosenttisen varma koneen luota lähtiessään.