Nigerin valtio tuomittiin maksamaan korvauksia

Hadijatou Manin tapaus nosti julkisuuteen lukuisten orjiksi myytyjen afrikkalaisnaisten kohtalon.

Länsi-Afrikan valtioiden talousyhteisön (Ecowas) tuomioistuin totesi maanantaina, että Nigerin valtio ei ollut suojellut 12-vuotiaana orjuuteen myydyn Hadijatou Manin oikeuksia ja tuomitsi Nigerin maksamaan 10 miljoonan CFA-frangin (15 000 euroa) korvauksen.

Manin asiaa ajoi brittiläinen Anti-Slavery International -järjestö (ASI), joka katsoo nyt saaneensa ennakkotapauksen ajaakseen orjien oikeuksia myös muissa Afrikan maissa. Siksi päätöstä pidetään historiallisena.

Orjuus kiellettiin Nigerissä vuonna 2003, mutta siitä huolimatta maassa arvioidaan olevan edelleen yli 40 000 orjaa. Orjuus on paha ongelma Ecowasin jäsenmaista myös ainakin Mauritaniassa ja Malissa. Ecowasin ulkopuolella pahimpina afrikkalaisina orjamaina pidetään Sudania ja Tshadia.

Mani on nyt 24-vuotias. Kansainvälisen huomion kohteeksi joutunut Mani sanoi päätöksen jälkeen tulkin välityksellä tiedotusvälineille, että hän on tuomiosta hyvin onnellinen. ”Kenenkään ei pitäisi joutua orjaksi. Olemme kaikki tasa-arvoisia ja ansaitsemme tulla kohdelluksi samalla tavalla”, sanoi Mani.

Pakkotyöhön
ja raiskatuksi

Hadijatou Mani kuuluu sukuun, jonka kohtalona on ollut orjuus. Hänet myytiin vuonna 1996 12-vuotiaana kuusikymppiselle miehelle muutaman sadan euron kauppahinnasta. Välittäjänä toimi hänen äitinsä orjuuttaja.

ILMOITUS

Isäntä, jolla oli kaikkiaan kahdeksan orjaa, pakotti Manin kotitalous- ja maataloustöihin. 13-vuotiaasta lähtien Mani joutui olemaan myös isännän seksiorjana eli wahiyana ja hän synnytti isännälle kolme lasta. Isäntä pahoinpiteli Mania säännöllisesti.

Vuonna 2005 isäntä ilmoitti vapauttavansa Manin ja antoi hänelle ”vapautustodistuksen”. Mutta kun Mani yritti lähteä isännän luota ja mennä naimisiin valitsemansa miehen kanssa, isäntä väitti Manin olevan hänen vaimonsa.

Paikallinen alioikeus antoi kuitenkin päätöksen Manin hyväksi, ja hän jatkoi häävalmistelujaan.

Sitten seurasi erikoinen käänne. Vetoomustuomioistuin kumosi alioikeuden tuomion ja tuomitsi Manin puoleksi vuodeksi vankeuteen kaksinnaimisesta. Mani vapautui kärsittyään tuomiosta kaksi kuukautta.

ASI-järjestö ”adoptoi” Manin ja vei hänen tapauksensa Ecowasin tuomioistuimeen. Päätöksen tultua maanantaina Mani sanoi toimittajille, että menemällä oikeuteen hän halusi turvata vapauden lapsilleen. Orjanomistajan siittämät lapset ovat vuosisatojen perinteen mukaisesti jääneet tämän omaisuudeksi.

Korvausrahoilla Mani suunnittelee rakentavansa talon ja ryhtyvänsä viljelemään maata. Hän haaveilee myös laittavansa kaksi jäljellä olevaa lastaan kouluun – mahdollisuus, jota hänellä itsellään ei ollut.

Tapaoikeus ohi
ihmisoikeuden

Ecowas on viidentoista Länsi-Afrikan maan taloudellinen ja poliittinen yhteistyöjärjestö. Ecowasin vuonna 2000 perustetun tuomioistuimen päätökset ovat kaikkia jäsenmaita sitovia eikä niistä voi valittaa. Toimeenpano riippuu kuitenkin jäsenmaista, koska tuomioistuimella on vain vähäiset mahdollisuudet painostaa siihen.

Hadijatou Manin tapauksessa Nigerin valtio ilmoitti tyytyvänsä tuomioon. Nigerin integraatioministeri Saidou Hachimou korosti kuitenkin, että kyse on menneisyydestä ja yhtä yksilöä kohdanneen vääryyden oikaisemisesta.

Niger on muutenkin vakuuttanut panevansa pontevasti toimeen orjuuden kieltävää lakiaan. Kansalaisjärjestöt kuten ASI ja maan oma Timidria ovat kuitenkin sitä mieltä, että Nigerin hallitus katsoo läpi sormien paikallistasolla tapahtuvaa orjuuttamista, joka perustuu vanhaan tapaoikeuteen.

Ecowasin tuomio jäi sillä tavalla puolittaiseksi, että se hylkäsi toisen syytekohdan, jonka mukaan Niger yhä laillistaa orjuuden hyväksymällä tapaoikeuden.

ASI:n edustajat katsovat kuitenkin, että Nigerin on puututtava myös tapaoikeuteen, koska nyt orjat tietävät, että he voivat haastaa valtion oikeuteen.