Helsinkiläinen opiskelijaperhe sai perinnön. Se ei ollut suuri: raha ei olisi riittänyt alkuunkaan asuntoon eikä perheellä ollut varaa ottaa lainaa. Niinpä rahat laitettiin pitkäaikaiselle tilille.

Eduskunnassa vasemmalta oikealle, muiden mukana Vasemmistoliitosta, löytyy kansanedustajia, joiden mielestä perhe syyllistyi ahneeseen saalistukseen. Tili oli näet islantilaisessa Kaupthing-pankissa.

Ahneudesta on puhunut muiden muassa muuten arvostamani Erkki Virtanen (vas.). Unto Valpas (vas.) puhui isojen korkojen saalistajista. Myös kokoomuksen Ben Zyskowicz ehti viime viikolla pariin otteeseen vakuuttaa, että oma moka ja riski pitäisi tietää. Keskustaministeri Mari Kiviniemi kiirehti ilkkumaan jo edellisviikolla Taloussanomissa, että kun käyttää ulkomaista pankkia, tietää riskin.

Eduskunnan oli tarkoitus puhua siitä, takaako valtio kolmelle suomalaispankin riskiä, jos ne ottavat ottaa Kaupthingin suomalaisasiakkaat hoitoonsa. Kansalaiset kuulivat jotain muuta. Ylisuurista koroista puhui moni ja toinen mokoma oli siitä, että näpäytys olisi asiaa.

Ei voi välttyä ajatukselta, että siellä ne kansanedustajat ovat vahingoniloisia ja paheksuvat talletuksia, joita he voisivat tehdä yhdestä kuukausipalkastaan. Vasemmistoliitossakaan kaikki eivät erota pelureita säästäjistä.

ILMOITUS

Kaikilta ei tietenkään lähtenyt järki päästä. Esimerkiksi Mikko Kuoppa (vas.) muistutti, että pääosa tallettajista oli suhteellisen pienellä talletuksella mukana Kaupthingissa.

10 500 suomalaista tahoa talletti rahojaan islantilaispankkiin. Keskitalletus on 8 300 euroa ja yli 25 000 euron talletuksia on 911 kappaletta. Sekavan keskustelun jälkeen eduskunta päätti taata nämä talletukset korkoineen.

Paheksuttu, suomalaispankkien tarjoamaa korkeampi koron osuus on esimerkkiperheellämme 0,5 prosenttia. 10 000 euron talletuksesta voittoa kertyy 50 euroa vuodessa. Verojen jälkeen jää 35 euroa eli 2 euroa 91 senttiä kuukaudessa.

Mietityttämään jää, mitä talletusta paheksuvat tahot olisivat halunneet perheen tekevän rahoillaan. Olisiko pitänyt tehdä Ideaparkissa kodinkonehankintoja vai matkustaa paratiisisaarille viettämään laatuaikaa? Ehkä heidän olisi pitänyt ostaa auto, vaikkeivät he sitä tarvitse.