On se aika eriskummallista, että kanadalaiset pyytävät hylkeitä epäeettisin keinoin, ja sen vuoksi EU aikoo kieltää hyljetuotteiden myynnin Suomessa, Ruotsissa ja Tanskan Grönlannissa.

EU:n komissio tuli sikäli järkiinsä, että se antaa mahdollisuuden hyljetuotteiden kauppaan, jos se toimii eettisellä pohjalla. Jäsenmaiden tulee kuitenkin hakea poikkeusta yleissääntöön. Hylkeiden ampuminen ja hyötykäyttö on siis lähtökohtaisesti kiellettyä.

Päätöksen nuijivat läpi EU-maat, joita se ei koske. Pohjoismaiden lisäksi hallia tavataan Euroopassa tiettävästi vain Skotlannista.

Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla on pyritty kehittämään hyljetuotteiden myyntiä projektilla, johon on saatu EU:n tukea. Merenkurkun neuvoston hankkeen tarkoituksena oli pyrkiä hyödyntämään eläin nahasta ja luista traaniin ja lihaan. Siis mahdollisimman eettisesti.

Olin pari vuotta sitten seuraamassa metsästäjille järjestettyä hylkeenkäsittelykurssia. Siellä hylkeen eturaajatkin neuvottiin keittämään. Mutta ennen kaikkea ampumaradalla kiinnitti huomiota, millaisella kurinalaisuudella kurssilaiset suhtautuivat hylkeen metsästykseen.

ILMOITUS

En osaa arvioida, ovatko Grönlannin inuiittien pyyntitavat eettisiä EU-vinkkelistä katsottuna. Mutta suomalaismetsästäjien uskon tekevän työnsä tunnollisesti. Pikemminkin metsästyksen voimakas rajoittaminen voi johtaa salametsästykseen. Ja näin varmasti myös tapahtuu jo.

Harmaahylkeet aiheuttavat kalastukselle miljoonien eurojen vahingot. Ammattikalastajien määrä on pudonnut vuosituhannen vaihteen tuhannesta 700:aan, eikä vähiten juuri hyljetuhojen vuoksi.

Suomen hallikanta on tällä hetkellä 10 000 yksilöä. Se lisääntyy kymmenen prosentin vuosivauhtia. Suomessa ammutaan vain noin 300 harmaahyljettä vuodessa.

Kun lisääntymispotentiaalista leikataan alle kolmannes, kanta vain voimistuu.

Halli nauttii nyt rauhoitetun vahinkoeläimen statusta. Harmaahylkeen kannat ovat jo sen verran suuret, että hallista voi tehdä riistaeläimen.

Rauhoitetuksi pääseminen on eläinlajille aika vaivatonta. Järkevään hyötykäyttöön pääsy on vaikeampaa.