Suosikkirosvot monesta puusta:

Näkökulmasta riippuen jännityskirjallisuuden vaikuttavin roisto voi olla Pohjan akka Kalevalasta tai Arnold Zeck Rex Stoutin Nero Wolfe -kirjoista.

Viikkolehden dekkarikisassa kyseltiin lukijoiden lempipahiksia. Vastauksia tuli harmittavan vähän, mutta ne katsoivat asiaa ilahduttavan laajasti. Jännäreiden tuntemus näyttää olevan lukijoiden keskuudessa korkealla tasolla.

Odotetuin tarjokas vaikuttavimmaksi roistoksi oli Raid. Raidista kun ei varsinkaan tv-sarjan perusteella ota tolkkua, onko hän lintu vai kala. Raidille puoltolauseen antoi Tarja Yli-Huikko Turusta. Markku Hildén Jäminkipohjasta pohti hänkin Raidia sekä myös Sherlock Holmesin vastustajaa professori Moriartya.

”Mutta sympaattisin on mielestäni Patricia Highsmithin luoma Tom Ripley”, kuului ratkaisu.

”Yksi murha riitti
yhteen kirjaan”

Yllätyksellisin oli helsinkiläisen Petri Pesosen vastaus: Paras fiktioroisto on Pohjan akka, ”perinteinen suomalainen häijy eukko.”

ILMOITUS

Klassikko-osastolle menee myös tamperelaisen Raimo Siliuksen vastaus:

”Ehkä vaikuttavin lukemani fiktiopaha on tosi klassikko Mr. Hyde. Luin R. L. Stevensonin tarinan vuodelta 1886 nuorukaisena 1960-luvun alussa Erkki Haglundin uutena suomennoksena ja Antero Ahon kuvittamana. Se oli lukuelämys, joka jäi tajuntaan pitkäksi aikaa.”

Silius lainaa kirjailijaa itseään:

”Tämä johtui käsittääkseni siitä, että kaikki kohtaamamme ihmiset ovat hyvän ja pahan sekoitus, ja Edward Hyde oli koko ihmiskunnan ainoa yksinomaan paha yksilö.”

Raimo Siliuksen mukaan tehoa lisäsi vielä se, että tuohon aikaan yksi murha riitti yhteen kirjaan.

”Paha on
piilossa”

Tapani Säily Oulusta pohti useampia ehdokkaita, joita yhdistää pyrkimys jopa maailmanvallan luomiseen. Tällainen on esimerkiksi James Bondien SPECTRE-järjestö. Säily kuitenkin päätyi Nero Wolfe -kirjojen Arnold Zeckiin.

Helsinkiläinen Matti Luomala sen sijaan valitsi Bond-osaston ja siitä ensimmäisen elokuvan salaperäisen hahmon Tohtori No. Miljoonalla dollarilla tuotettu elokuva tuotti melkein 60 miljoonaa, Luomala huomauttaa.

Seija Taipale Saarijärveltä ei nimennyt varsinaista yhtä konnaa.

”Olen tykästynyt Agatha Christien jännityskirjoihin, joissa paha päähenkilö on taitavasti piiloutunut pahojen tekojensa taakse ja jonka ilkeistä juonista viattomat usein saavat osansa.”

”Kirjoihin osaan todella eläytyä ja niinpä iltaisin yksin ollessa niiden lukeminen tuo tosi jännittävän tunnelman.”

Shakaali; ovela
ja tappavan tehokas

Matti-Yrjänä Joensuun ”Pahan pappi” on ansainnut palkkansa, toteaa Matti Nurminen Uudestakaupungista.

Oululaisen Mikko Ihalaisen mielipahis on Frederick Forsythin Shakaali, ”kasvoton ja nimetön palkkamurhaaja, joka oli sananmukaisesti tappavan tehokas ja ovela.”

”Leppoisa poliisimies Charles Lebell pääsi lopulta Shakaalin kannoille, mutta oli aina askeleen jäljessä – paitsi lopussa, jossa hän sai estettyä Ranskan presidentin Charles de Gaullen salamurhan. Teos sijoittuu lukemieni trillerien listalla kolmen sakkiin paljolti juuri vaikuttavan salanimirosmon ansiosta.”

Samaa pahaa
maailman sivu

Ihan uusista jännäreistä lukijoiden suosikkipahisten listalle ylsi ainoastaan Stieg Larssonin luoma Lisbeth Salander, joka on oikeastaan hyvis. Näin perustelee helsinkiläinen Annikki Kaikkonen:

”Sankarina pieni nainen ja uskomaton selviytyjä inhimillisesti ottaen tolkuttomista ja äärimmäisen traumatisoivista kokemuksista, joka kuitenkin kääntää kokemansa voitokseen ja voimakseen.”

”Paha, jonka kohteeksi Lisbeth on joutunut on tasan samaa pahaa, jonka kohteeksi erityisesti naiset ja lapset maailman sivu ovat joutuneet ja koko ajan joutuvat, mutta ovat häpeänsä tai häpeäraivonsa takia usein voimattomia hakemaan oikeutta itselleen ja apua traumaansa.”

Annikki Kaikkonen uskoo, että Lisbethin tarinaan samaistumalla sekä väkivallan uhri että väkivallan tekijä voivat saada mahdollisuuden oivaltaa ja muuttua.

Lisbeth on hakkeri ja hakkerointi on rikos, ”mutta hyvä tarkoitushan pyhittää keinot – maailma pelastuu…”

”Raskolnikov
vaikuttavin”

Ja lopuksi vielä yksi klassikko:

”Minusta dekkarien vaikuttavin roisto tai murhamies on Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen murhaaja Raskolnikov. Olen lukenut Rikoksen ja rangaistuksen muistini mukaan joskus 60- ja 70-luvun vaihteessa. Nyt kun mietin kuka tällainen roisto olisi, niin ei noussut lähellekään toista (ajallisesti) Raskolnikovin lisäksi mieleeni. Mielessäni pyöri toki Chandlerin ja Hammetin luomat etsivät, mutta roistot eivät jostain syystä ole jääneet mieleeni. Tässä on perusteeni vaikuttavammalle roistolle”, kirjoitti Eero Niiniviita.

Arvonnassa pääpalkinto, viisi kirjaa, yhteensä yli 2 000 sivua jännitystä osui Mikko Ihalaiselle Ouluun.

Lisäksi tämän syksyn uuden jännityskirjan voittivat Annikki Kaikkonen, Seija Taipale, Tapani Säily ja Tarja Yli-Huikko.

Onnittelut voittajille ja kiitokset kaikille vastanneille.