Jussi Joentausta

TOTEM-teatteri. Salla Taskinen: Fillarikellarirumpali. Ohjaus: Salla Taskinen. Lavastus ja puvustus: Lotta Esko. Sävellys ja musiikin toteutus: Eero Savela. Rooleissa: Päivi Rissanen, Pasi Lappalainen.

Fyysistä ilmaisua ja lasten mielikuvitusta hyödyntävä Fillarikellarirumpali on monitasoinen tarina ystävyydestä, yksinäisyydestä ja anteeksiannosta.

Lapsia tarina pitää tiukasti otteessaan, katsojien kasvoilta on luettavissa koko tunteiden kirjo.

Kun kaksi näyttelijää roolittavat kokonaisen kerrostalon asukkaat ja lemmikit on meno välillä huimaa. Päivi Rissanen ja Pasi Lappalainen suoriutuvat tehtävästä kuitenkin hienosti.

Rissasen lapsenomainen ja ilmeikäs lähestyminen kutittelee niin aikuisen kuin lapsenkin nauruhermoja. Fyysisen ilmaisun taitajina sekä Rissanen että Lappalainen vaihtavat roolia lennosta. Pienimmillekään katsojille ei jää epäselväksi, mikä hahmo milloinkin näyttämällä häärii.

ILMOITUS

Parhaimmillaan vaikuttaakin siltä, että näyttämöllä todella olisi menossa joukkokohtaus.

Suurinta riemua lapsiyleisössä herättää jätenälkäinen roska-astia ja oravien toilailut talon putkistossa.

Lotta Eskon lavastus on kekseliäs, erilaisista putkista syntyy hauska miljöö koko kerrostalolle. Lavasteet ja Eero Savelan musiikki ovat myös aktiivisessa roolissa näytelmässä. Musiikki kantaa Fillarikellarirumpalia kohtauksesta toiseen ja tekee kokonaisuudesta eheän.

Näytelmästä on selkeästi nähtävissä, että se on syntynyt improvisaatioiden pohjalta. Fillarikellarirumpali on toimiva ja mukaansa tempaava näytelmä, mutta kuitenkin aina välillä joku vähän klikkaa. Luultavasti tuo piirre katoaa esityskertojen myötä, jo nyt klikki tuntuu pistävän lähinnä aikuiskatsojan silmään.

Yksi kiertävän TOTEM-teatterin parhaista piirteistä on se, että esityksen jälkeen on lapsilla puheenvuoro. Tällä tavoin lapsille annetaan tilaisuus ymmärtää näkemäänsä, sekä vahvistaa omien näkemystensä oikeellisuutta. Lisäksi teatterin tekijät saavat taatusti kallisarvoista ja suoraa palautetta.

TOTEM-teatterin näytännöstä poistumisesta jääkin mukava jälkiolo, kun mieltä vaivaavat asiat on jo valmiiksi pilkottu.

Fillarikellarirumpali on mahdollista nähdä myös ruotsiksi.