Heikkenevässä ja epävarmassa taloustilanteessa on Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n toimialajohtajan Teija Asara-Laaksosen (vas.) mukaan erityisen tärkeää varmistaa se, ettei kunnallisia palveluja päästetä rapautumaan.

– Paniikkijarrutuksiin ja pikaleikkauksiin ei pidä mennä, vaikka kunnan talous olisikin vaikeuksissa. Siitä seuraa vain lisää vaikeuksia.Myös valtion on kannettava vastuunsa. Veronkevennykset ovat auttaneet eniten hyvätuloisia.

– Nyt tarvitaan sosiaalista elvytystä, satsausta kuntien valtionosuuksiin. Sitä tarvitaan esimerkiksi siksi, että jokaisella koululaisella olisi koulussaan turvallinen yhteisö ja riittävästi aikuisia ammattilaisia huolehtimassa, että kaikki pysyvät kelkassa. Kunnan palvelut on pidettävä laadukkaina ja aidosti kaikkien kuntalaisten saatavilla.

Kauhajoella tiistaina puhunut Asara-Laaksonen totesi, että järkevintä on satsata kunnan omaan työhön ja sen kehittämiseen. Se tuo kaivattua vakautta, ennakoitavuutta ja pitkäjänteisyyttä paikalliseen talouteen ja lisää samalla ihmisten luottamusta kotikuntaansa ja sen palveluihin.

– Yksityistäminen ja ulkoistaminen ovat huonoja pikalääkkeitä. Hätäisesti ja perusteettomasti hoidettuna ne johtavat ongelmiin ja arvaamattomiin lisämenoihin. Sellaiseen seikkailupolitiikkaan ei ole varaa.(KU)