Lehtikuva/ Antti Aimo-Koivisto

Taantuman syvyys riippuu taloustilanteesta

Rakennusteollisuuden syksyn suhdanne-ennuste näyttää rakentamisen suhteen selvää alamäkeä ensi vuodeksi. Ilman valtion tukea rakentaminen voi romahtaa.

Rakennusteollisuus RT julkisti tiistaina odotetun suhde-ennusteensa. Sen mukaan rakentaminen vähenee ensi vuonna kolme prosenttia ja se merkitsee myös työttömyyden kasvua.

Suhdanne-ennuste saattaa kuitenkin olla optimistinen, sillä ennusteen perusteena olevat kyselyt suoritettiin muutamia viikkoja sitten eli ennen finanssikriisin eskaloitumista.

Muutaman viikon aikana tilanne on muuttunut. Rakennusteollisuuden puheenjohtajan Magnus Holmin mukaan ilmoituksia yt-neuvotteluista ja lomautuksista on tullut päivittäin. Nämä koskevat sekä tuote- että rakennusteollisuutta. Lomautusten määrästä ja työntekijämääristä ei Rakennusteollisuudella ollut tiistaina tietoa.

Hallituksen
toimittava heti

Kansainvälinen rahoituskriisi ruokkii epävarmuutta, mutta Holmin mukaan hyvä merkki on kuitenkin se, että lyhyet korot ovat laskeneet. Hänen mukaansa rakennusalalla ei tarvitse vajota synkkyyteen, sillä notkahduksenkin jälkeen Suomessa tarvitaan vielä kymmenen vuoden tähtäimellä 30 000 uutta asuntoa vuodessa.

Rakennusteollisuuden taantuma on kuitenkin selvää. Ennusteen mukaan rakentamisen kokonaismäärä vähenee ensi vuonna 3 prosenttia, mutta talonrakentamisen aloitukset jopa 13 prosenttia. Tänä vuonna rakennetaan 26 000 asuntoa, mutta ensi vuonna enää 23 000.

ILMOITUS

RT:n puheenjohtaja Holm sanoo, että ilman valtiovallan nopeita toimia asuntotuotanto vähenee dramaattisesti. Hänen mukaansa vapaarahoitteisen asuntotuotannon vähentyessä tulee päättää toimista, jolla varmistetaan vähintään 6 000 asunnon aloittaminen ARA-tuotannossa.

Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Tarmo Pipatti korostaa, että rakentaminen on kiinni rahoituksen järjestämisestä.

– Kauhuskenaario on se, että kovan rahan asuntotuotanto menee alaspäin ja kunnat eivät saa rahoitusta vuokra-asuntotuotantoon. Kymmenen prosentin lasku rakentamisessa merkitsee lähes 20 000 työtöntä. Mikäli mitään ei tehdä, tilanne voi maalis-huhtikuussa olla tosihuono.

Tuotantoa
leikataan

Rakennustuoteteollisuuden tilanteeseen vaikuttaa se, että vienti Venäjälle ja Baltiaan on taantunut. Tuoteteollisuuden yt-neuvotteluissa onkin osin kyse tuotantokapasiteetin pysyvästä leikkauksesta.

Maa- ja vesirakentamisen osalta tilanne on jatkuu ennusteen mukaan varsin hyvänä. Rakentamisen määrää kasvaa tänä vuonna kolme prosenttia ja pysyy ennallaan ensi vuonna. Suurimpien hankkeiden, kuten oikoradan ja länsimetron vaikutus alkaa näkyä vasta vuonna 2010.

Rakennusala muistuttaa, että Suomessa teiden ja ratojen kunnossapitoon käytetään vuosittain vain puolet siitä rahasta, joka tarvittaisiin kompensoimaan verkostojen vuosittainen kuluminen. Rakennusteollisuus kehottaakin mana hallitusta ottamaan mallia Ruotsista, jossa hallitus panostaa nyt infraan. Suomen tasolla sama panostus merkitsisi 400 miljoonaa euroa vuodessa.

Rakennusteollisuus esittää myös kotitalousvähennyksen ulottamista asunto-osakeyhtiöiden putkiremonttiin sekä mm. yksinhuoltajan aseman huomioimista kotitalousvähennyksessä.