Tanssija ja sirkustaiteilija Sakari Saikkonen arvioi, että melkein puolet hänen töistään on sellaisia, jotka toteutetaan alle neljän kuukauden apurahoilla. Melkein puolet eläketurvasta jää saamatta, jos hallituksen lakiesitys menee sellaisenaan läpi.

– Tänä vuonna viidestä apurahan turvin tehdystä ensi-illasta kaksi on tehty lyhyellä apurahalla.

Nämä kaksi olivat tammikuinen poikkitaiteellinen produktio Ansa ja kesäkuussa esitetty sirkusnäytelmä Kurja joukko. Ne nähtiin Helsingissä Kulttuurikeskus Korjaamon teatterissa.

Saikkonen opiskeli Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen linjalla ja on toiminut neljä vuotta tanssijana ja sirkustaiteilijana.

– Moniin kurssitovereihin verrattuna olen sikäli onnellisessa asemassa, että töitä on riittänyt omalta alalta. Olisiko vuodessa noin kahdeksan kuukautta näitä töitä, hän pohtii.

ILMOITUS

Apurahoja on tullut erilaisilta säätiöiltä.

– Ne antavat mahdollisuuden tehdä pieniä juttuja, jotka ovat tärkeitä itselle ja näyttävät olevan tärkeitä myös niille, jotka ovat ne nähneet.

Saikkonen työskentelee myös isommissa vakiintuneissa ryhmissä. Hänet on nähty muun muassa Tanssiteatteri Hurjaruuthinssa, Suomen Kansallisoopperassa, Teatro Carlo Felicessa ja Tanssiteatteri Glims & Glomssissa. Loppusyksystä hän on taas Hurjaruuthin Talvisirkuksessa.

– Isommat vakiintuneet ryhmät maksavat palkkaa. Pienet produktiot ovat henkisesti ja ammatillisen kehittymisen kannalta tärkeitä.

Saikkosen mukaan iso osa hänen kollegoistaan elää kokonaan lyhyistä tuotannoista.