Jarmo Lintunen

Pääministeri Matti Vanhasen torppaama SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen yhteistyöesitys hallitukselle saa Vasemmistoliiton johdolta periaatteellisen hyväksynnän, asiasisältönsä osalta.

”Luottamusohjelmassaan” Urpilainen esittää hallitukselle neuvotteluja talouden vakauttamisesta ja työttömyysuhan poistamisesta. Tarkoitus olisi ollut pyytää opposition lisäksi työmarkkinajärjestöjen edustajia neuvotteluihin.

– Ydinasiat on kohdallaan, vaikken itse esityksestä en niin kauheasti innostunut. Kyllähän tämmöinen kädenojennus ja vastuunkantoajatus on aina periaatteessa hyvä, Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka sanoo.

Puhakka ihmettelee, että esitys sai hallituspuolueilta niin hyytävää kyytiä, mutta muistuttaa, ettei Vasemmistoliiton vastaavia asioita käsitteleviin ehdotuksiin ole suhtauduttu sen paremmin.

Vasemmistoliitto on puhunut budjetin avaamisesta ja elvytyspaketin tarpeellisuudesta pitkin syksyä. Viimeksi viikonvaihteessa sekä Puhakan että puoluejohtaja Martti Korhosen suulla. Laman uhatessa budjettiin on saatava vahva elvytyspaketti.

ILMOITUS

Leikkaukset hallituksen
lääke lamaan

– Hallituksella ei ole ollut näissä asioissa korvat auki tai se ei kuuntele. Talousasioissa hallituksen linja on ollut koko ajan passiivinen tai suorastaan avuton. Nyt jos tätä linjaa jatketaan, ettei tehdä muuta kuin puhutaan, niin pian ollaan pahassa taloudellisessa lamassa.

Korhonen odottaisi, että oppositiopuolueet toimisivat näissä asioissa enemmän yhteistyössä – jos on tarkoitus tehdä muutakin kuin vain puhua. Nyt Korhonen ei tiennyt Urpilaisen esityksestä ennakkoon mitään.

– Sinänsä kaikki puolueet saavat tietysti tehdä esityksiä omissa nimissään, niin demaritkin. Eikä me Vasemmistoliitossakaan olla mikään demareiden apupuolue, Puhakka toteaa.

Puhakka sanoo, että hallitus yrittää vaientaa keskustelun uhkaavasta työttömyydestä kunnallisvaalien alla. Hän epäilee, että hallitus tyrmää opposition vaatimukset elvytyksestä ja valmistautuu kaikessa hiljaisuudessa menojen supistamiseen eli sosiaaliturvan ja palvelujen leikkaamiseen vaalien jälkeen.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi Yleisradion haastattelussa (4.10.), että laman uhatessa hallitus on valmis sekä velanottoon että menoleikkauksiin. Hallituksen laatimaa valtionbudjettia Katainen piti jo etukäteen niin elvyttävänä kuin mahdollista, ettei uuteen elvytysbudjettiin ole aihetta.