Lehtikuva/ Mikko Stig

Taloudellisen taantuman merkit voimistuvat päivä päivältä eikä se tarkoita vain sitä, että asiasta on alettu puhua. Tuoreet tiedot kertovat muun muassa, että rakennusaineteollisuudessa ovat alkaneet laajamittaiset yt-neuvottelut. Monilla muillakaan teollisuuden aloilla tilauskirjat eivät täyty totuttuun tahtiin.

Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen ensi vuoden talousarvioesitys on valmisteltu pääosin jo viime keväänä ja siihen tehtiin pieniä, stilistisiä muutoksia kesällä. Vaikka valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) nyt muuta väittäisi, niin vielä keväällä hallitus ei uskonut, että suhdanteet muuttuvat meilläkin niin nopeasti kuin on tapahtunut.

Pääministeri Vanhanen uskotteli – tai sitten hän todellakin ajatteli niin – vielä pari kuukautta sitten, että Yhdysvalloista alkanut finanssikriisi koskee Suomea ”reunamaana” vain vähän jos ollenkaan. Nyt hänkin lienee toista mieltä.

Talousasiantuntijat pitävät jo ihan varmana, että maamme talous luisuu kohti taantumaa eikä lamakaan ole poissuljettu.

Nyt tarvittaisiin hallitukselta nopeita toimia. Kansalaiset odottavat, että hallitus tekisi edes jotakin. Tuntuu kuitenkin siltä, että vaalien läheisyys on hyydyttänyt ministerit totaalisesti. Mitään ei tapahdu. Enteileekö tämä sitä, että heti vaalien jälkeen pöytään lyödään kovat säästölistat? Miten käy sosiaaliturvan ja julkisten palvelujen?

ILMOITUS

Vanhanen torjui tuoreeltaan SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen ehdotuksen yhteisneuvotteluista hallituksen, opposition ja työmarkkinajärjestöjen kesken. Vanhasen mukaan ehdotus tuli liian myöhään. Onko siis jo jotakin tehty, mutta siitä ei ole kerrottu kansalle?

Nyt tarvitaan elvytystoimia, muuten työttömyys iskee rajulla voimalla. Valtiontalous antaa myöden valmistella esimerkiksi sellainen lisäbudjetti, jossa olisi rahaa asuntojen, teiden ja ratojen rakentamiseen ja korjaamiseen. Juuri nyt olisi sopiva hetki korjata väärään tilanneanalyysiin perustuneen vuoden 2009 budjettiesityksen linjauksia. Velanottokaan ei tässä suhdannetilanteessa ole huono vaihtoehto.

Jos Katainen ei halua kuunnella vasemmiston neuvoja, niin hänen kannattaisi lukea laman kokeneen puoluetoverin viesti. Nyt olisikin sopiva hetki kajota suurituloisten pääomatulojen lepsuun verotukseen, kuten entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok.) Turun Sanomien (18.10.) ja sisä-Suomen lehtien haastattelussa lauantaina esitti.

Mahdoton tehtävä

Suomelle luodaan arvovaltaisessa valtuuskunnassa Nokian ja Shellin hallitusten puheenjohtajan Jorma Ollilan johdolla omaa maabrändiä. Ensi vuoden loppuun mennessä valtuuskunnan pitäisi laatia perusta vahvan maakuvan luomiselle. Tarkoituksena ei ole rakentaa kiiltokuvaa Suomesta vaan parantaa yrityselämämme kansainvälistä kilpailukykyä.

Voi olla, että Ollila joukkoineen on saanut niin sanotun mahdottoman tehtävän. Miten Suomi-kuvaa ylipäätään voidaan keinotekoisesti muuttaa? ”Positiivisen” brändin – unelma-Suomen – lanseeraukseen maailman toreilla ja turuilla eivät ihan pikkurahat riitä, sillä avoimessa yhteiskunnassa tiedot ”todellisesta” Suomesta kiirivät sekunneissa myös ulkomaille. Aitoa Suomi-bändiä luodaan joka hetki, viimeksi jälleen lauantaina Oulun traagiset haulikonlaukaukset ylittivät kansainvälisen uutiskynnyksen.