The washington post -lehti kirjoitti keskiviikkona, että Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:lla oli Valkoisen talon kirjallinen lupa ns. vesikidutuksen harjoittamiseen. Lehden mukaan hyväksynnän antaneet kaksi muistiota tulivat George W. Bushin hallinnon korkeimmilta tahoilta – mutta lehti ei suoraan väitä presidenttiä allekirjoittajaksi.

CIA:lla oli Bushin syyskuun 15. päivänä 2001 antama yleisvaltuutus terrorismiepäiltyjen pidättämiseen ja surmaamiseen. Sillä oli tukenaan myös vuodesta 2002 lähtien oikeusministeriön muistioita, joissa todisteltiin vesikidutuksen hyväksyttävyyttä.

Washington Postin mukaan CIA:n silloinen pääjohtaja George Tenet pelkäsi siitä huolimatta, että Bushin hallinto saattaa myöhemmin luistella irti vastuusta ja väittää tiedustelupalvelun toimineen omin päin. Siksi hän halusi saada Valkoiselta talolta kirjallisen valtuutuksen vesikidutuksen ja muiden ns. kovien kuulustelumenetelmien käyttöön.

Tenet sai haluamansa Valkoisen talon muistion muodossa kesäkuussa 2003. Tuohon mennessä vesikidutusta oli käytetty jo kolmeen pidätettyyn. Vesikidutuksessa uhrille aiheutetaan hukkumisen tunne.

Vuotta myöhemmin Tenet huolestui jälleen. Maailmalle levinneet kuvat Abu Ghraibista olivat huomion kohteena, ja niinpä Tenet pyysi kesäkuussa 2004 uutta kirjallista vahvistusta vesikidutuksen hyväksymiselle. Tällä kertaa Valkoinen talo oli nihkeämpi, mutta CIA sai lopulta heinäkuussa Tenetin haluaman muistion.

Washington Post ilmoittaa lähteikseen neljä muistioihin tutustunutta henkilöä. Lehden kysyessä viranomaiset vahvistivat muistioiden olevan olemassa, mutta koska ne ovat edelleen salaisia, niiden sisällöstä ei kerrottu.

Nykyinen ulkoministeri Condoleezza Rice myönsi senaatin asevoimien valiokunnalle viime kuussa antamissaan kirjallisissa vastauksissa, että hän oli tietoinen vesikidutuksen käyttämisestä jo vuonna 2002. Rice oli silloin Bushin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja. (KU)