Lehtikuva/ LARRY DOWNING

Amerikkalaisjoukot lähdössä Irakista vuoden 2011 loppuun mennessä?

Yhdysvaltain ja Irakin uudessa turvallisuussopimuksessa asetettaisiin amerikkalaissotilaille vetäytymisaikataulu. He joutuisivat myös joissakin hyvin rajoitetuissa tapauksissa Irakin tuomiovallan alaisiksi.

Yhdysvallat kiisti keskiviikkona tiedot, joiden mukaan amerikkalaisjoukkojen vetäytymisestä vuoden 2011 loppuun mennessä olisi jo sovittu Irakin hallituksen kanssa. Yhdysvaltain ulkoministeriö kuitenkin vahvisti, että luonnos maiden välisestä uudesta turvallisuussopimuksesta on neuvoteltavana.

Turvallisuussopimuksesta on väännetty kättä kuukausien ajan. Projektia kiirehtii se, että amerikkalaisjoukkojen läsnäolon juridinen pohja eli YK:n turvallisuusneuvoston antama mandaatti päättyy tämän vuoden lopussa.

Toisena vaihtoehtona Yhdysvallat voisi hakea YK:n mandaatin jatkamista. Sen läpimenoa ei kuitenkaan pidetä kovin todennäköisenä Yhdysvaltain ja Venäjän välien kiristymisen vuoksi.

Mutta myöskin turvallisuussopimuksen läpimeno on kaikkea muuta kuin moskeijassa kuulutettu. Sen pitää olla Irakin hallituksen hyväksyttävissä ja se pitää vahvistaa Irakin parlamentissa, jossa sillä on paljon vastustajia.

Jos sopimusta tai uutta mandaattia ei saada aikaan, niin ainakin periaatteessa Yhdysvaltain joukkojen pitäisi joulukuun viimeisen päivän jälkeen tyytyä pysymään kasarmeissaan Irakissa ennen poistumistaan.

ILMOITUS

Kaupungeista pois
ensi vuonna

Sopimusluonnoksesta julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan amerikkalaisjoukkojen pitäisi lopettaa partiointinsa Irakin kaupungeissa ensi vuoden puoliväliin mennessä. Tiedossa ei ole, jäisikö tähän joitakin turvallisuustilanteeseen liittyviä varauksia.

Amerikkalaisjoukkojen olisi lähdettävä kokonaan 31.12. 2011 mennessä. Irakin tuolloiselle hallitukselle jäisi kuitenkin valta pyytää joukkoja tai osaa niistä jäämään.

Amerikkalaisia sotilaita on Irakissa nyt 150 000. Jos heidän tulevasta asemastaan saadaan sopimus, vastaavat sopimukset neuvotellaan myös pienempien liittolaisten kanssa. Näistä tärkein on Britannia, jonka joukkoja on Irakissa jäljellä 4 000.

Mandaatin loppuminen lienee aidosti syy turvallisuussopimuksen kiirehtimiselle. Luonnoksen tulo julkisuuteen tuskin liittyy kovinkaan paljon runsaan kahden viikon kuluttua pidettäviin Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Vetäytymisaikataulu on ollut Yhdysvalloissa tärkeä sisäpoliittinen kysymys, mutta enää eivät George W. Bushin hallituksen neuvottelut kansalaisia paljon kiinnosta. Presidenttiehdokkaiden kampanjoissa taas Irak ja ulkopolitiikka ylipäätään ovat jääneet rahoituskriisin varjoon.

Muutoksia
syytesuojaan

Tällä hetkellä Irakilla ei ole mitään sanomista siihen, mitä amerikkalaissotilaat tekevät. Sopimusluonnoksen mukaan he tulisivat Irakin tuomiovallan alaisiksi syyllistyessään raskaisiin rikoksiin vapaa-aikanaan kasarmien ulkopuolella. Sen sijaan kasarmeilla ollessaan tai sotilasoperaatioita suorittaessaan he olisivat edelleen pelkästään Yhdysvaltain lakien piirissä.

Muutos soveltuisi siis melko harvoihin tapauksiin, mutta sillä olisi symbolista merkitystä. Irakissa ovat herättäneet paljon pahaa verta amerikkalaisten vapaa-aikanaan tekemät rötökset, tunnetuimpana 14-vuotiaan tytön raiskaus ja surmaaminen sekä hänen kolmen perheenjäsenensä tappaminen Mahmudiyassa.

Amerikkalaissotilaiden on koettu selviävän amerikkalaistuomioistuimissa kokonaan ilman tuomioita tai hyvin lievillä rangaistuksilla.

Uuden sopimuksen mukaan em. tavalla rajatuissa tapauksissa amerikkalaissotilaat olisivat pidätettyinä omissa kasarmeissaan, mutta Irakin poliisilla olisi oikeus kuulustella heitä ja heidät voitaisiin asettaa syytteeseen irakilaisissa tuomioistuimissa.

Toinen muutos olisi se, että Yhdysvaltain joukoilla ei enää olisi oikeutta pitää irakilaisia pidätettyinä ilman syytettä rikoksesta, joka on rangaistava Irakin lain mukaan. Tällä hetkellä amerikkalaisjoukkojen hallussa on 18 000 irakilaista, joista suurin osa ei ole saanut syytettä mistään rikoksesta.

Kuljetukset
tarkastettaviksi?

Irakin parlamentissa sopimusta vastustetaan monilla perusteilla. Ensinnäkin monet edustajat vaativat amerikkalaisten vetäytymistä heti. Toiseksi monet haluaisivat syytesuojan poistamista amerikkalaissotilaiden kaikilta toimilta, myös sotilasoperaatioissa tehdyiltä.

Pääministeri Nuri al-Malikia lähellä olevilla edustajilla taas on vaatimus, jota amerikkalaisten lienee vaikea hyväksyä. He haluavat Irakin viranomaisille oikeuden tutkia kaikki Yhdysvaltain joukkojen tavarakuljetukset Irakiin ja sieltä pois.

Vaatimuksen taustalla on ajatus siitä, että materiaalin joukossa voi olla sellaista aseistusta, joka soveltuu hyökkäykseen naapurimaata vastaan. Naapurimaa tarkoittaa tässä Irania.

Iran lobbaa sitä lähellä olevia Irakin parlamentin shiiaedustajia turvallisuussopimuksen viivyttämiseksi.