Jarmo Lintunen

Rakennusalan työllisyys on heikentymässä rajua vauhtia. Tuoteteollisuudessa aloitellaan näinä päivinä yt-neuvotteluja.

Rakennusalan tulevaisuuden näkymät alkoivat heikentyä jo vuosi sitten, jolloin asuntotuotantoa ryhdyttiin jarruttelemaan. Rakentaminen olisi siis hidastunut muutenkin, mutta kansainvälisen finanssikriisi on oleellisesti pahentunut tilannetta.

Rakennusliiton puheenjohtajan Matti Harjuniemen (vas.) mukaan työllisyyden heikentyminen on näkynyt jo liiton työttömyyskassan syyskuun luvuissa.

– Nykyiset kohteet lopetetaan ja häntiä tehdään, mutta tilanne näyttää synkältä. Se näkyy jo nyt tuoteteollisuudessa. Suuressa osassa Suomen rakennustarviketeollisuudessa aloitetaan näinä päivinä yt-neuvottelut. Kaikki tämä ennakoi sitä, että kassa saa ensi talvena tuhansia uusia hakemuksia.

– Vanha totuus on, että jos talouden jalat kastuvat, niin rakennusalalla on keuhkokuume, sanoo Harjuniemi.

Suomen suurimman rakennusyhtiön YIT Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Ilpo Jalasjoki vahvistaa Harjuniemien arvion.

ILMOITUS

– Neljä viikkoa sitten rahoituskriisi tuli syliin. Me elämme nyt päivän kerrallaan. Firma kyllä selviää, mutta työntekijät tulevat kärsimään.

– Vuosi sitten haimme väkeä kissojen ja koirien kanssa, nyt työt näyttävät monelta loppuvan, sanoo Jalasjoki.

”Nyt vaaditaan
rajua reagointia”

Rakennusala vaatiikin hallitukselta ja yhteiskunnalta nopeaa puuttumista tilanteeseen. Rakennusliitto ja Rakennusteollisuus RT vaativat hallitukselta toimia, jotta tuettua vuokra-asuntotuotantoa saadaan nopeasti liikkeelle. Myös kuntia, etenkin pääkaupunkiseudulla, vaaditaan varmistamaan edullisia tontteja vuokra-asunnoille.

– Jos mitään ei tehdä, jää ensi vuoden 10 000 asuntoa rakentamatta ja se tulee kostautumaan myöhemmin. Yhteiskunnan on nyt reagoitava rajusti ja nopeasti, painottaa YIT:n toimitusjohtaja Ilpo Jalasjoki.

– Nyt tarvitaan elvyttämistä rakentamisen kautta. Ara-tuotantoa ei kuitenkaan näillä pelimerkeille saada liikkeelle jo yksistään byrokratiankin takia. Alan sakkausta on tässä turha syyttää painottaa Harjuniemi.

Rakentamisen kokonaistilanne alkaa hahmottua kuun puolivälissä, jolloin rakennusteollisuus julkistaa alan suhdannekatsauksen.