SAK:lainen Rakennusliitto ja EK:hon kuuluva Rakennusteollisuus RT on jo vuosia taistelleet yhteistyössä harmaata taloutta vastaan. Näissä merkeissä järjestöt järjestivät yhteistyössä työsuojelupiirien kanssa keskiviikkona valtakunnallisen kampanjapäivän kulkuluvan ja henkilötunnisteen käytön edistämiseksi.

RT:n johtajan Tapio Karin mukaan järjestöillä on yhteinen tavoite harmaan markkinoiden poistamiseksi rakennusalalta.

– Rakennusalan yritysten on lähdettävä samalta viivalta. Rakennusalan imago kärsii harmaasta taloudesta ja se näkyy rakentamisen laadussa, sanoo Kari.

Kulkulupa on alan itsensä luoma käytäntö pimeän työn torjumiseksi.

Rakennusliiton puheenjohtajan Matti Harjuniemen mukaan harmaan talouden torjunnassa on saatu aikaan asiallista toimintaa ja kuvallinen tunnistekortti on yksi osa isosta prosessista.

ILMOITUS

Työsuojelupiirit suorittavat ympäri maata eilen yllätystarkastuksia, jossa tutkittiin kulkuluvan käyttöä. Uudenmaan työsuojelupiirin tarkastaja Keijo Päivärinta kävi kahdella työmaalla.

– Toisella työmaalla puolella ei ollut lainkaan tunnistekortteja ja toisessa kolmasosalta ne puuttuivat. Tämä vastaa meidän aikaisempaa arviotamme.

– Toisaalta me olemme käyneet isolla työmaalla, jossa kaikilta löytyi tunniste. Jos tahtoa on, asiat saadaan kuntoon, sanoi Päivärinta.

Henkilötunnistetta koskeva pykälä tuli työturvallisuuslakiin helmikuussa 2006. Sen mukaan yhteistä rakennustyömaata johtavan tai valvovan rakennuttajan on huolehdittava siitä, että jokaisella siellä työskentelevällä on työmaalla liikkuessaan näkyvillä henkilön yksilöivä kuvallinen tunniste.

Toinen iso yhteinen teema on rakennusalan työsuojelu, joka YIT:n toimitusjohtajan Ilpo Jalasjoen mukaan on muuta teollisuutta heikommalla kantilla.

– YIT:ssä on herätty tämän kevään aikana ja ensi vuonna alkavat meillä uudet tuulet puhaltaa työturvallisuuden saralla, lupasi toimitusjohtaja Jalasjoki.