Elämä on vastakohtia täynnä. Mustien maanantaiden lomaan sattui eilen hurmaava keskiviikko. Ei kylläkään rahoitusmarkkinoiden vaan sään ja luonnon ansiosta.

Vammalassa Lounais-Pirkanmaalla käytiin edellisyönä pakkasen puolella. Postilaatikko oli aamukuudelta paksun huurun peitossa, mikä oli sillä korkeudella ensimmäinen muistutus talven lähestymisestä.

Kun vähän myöhemmin kävelin Rautaveden yli vievää siltaa, näky oli häikäisevän kaunis. Tyynen järvenpinnan yllä leijui sankka sumu. Maiseman takaa oli nousemassa keltaisena säteilevä aurinko. Samoissa sävyissä tuikki rantapuiden ruska.

Siihen olisi tehnyt mieli jäädä ihastelemaan luontoa. Vähältä pitikin etten myöhästynyt Tampereelle lähtevästä bussista. Onneksi ehdin, sillä matka toi lisää nautintoja. Yhä korkeammalle nouseva aurinko nauroi nyt keltapunavihreiden metsämaisemien ja tienvarren pelloilta nousevan usvan takaa.

Kun luonnolla on, sitä on yllin kyllin. Niin nytkin. Nokialla bussi ylitti Emäkosken juuri sillä hetkellä, kun aurinko peilasi tyyneen vedenpintaan ruskapuut ja imaisi mukaan vielä viereisen tehtaan punatiiliseinästä lisäsävyä. Näkymässä oli sekä uhmaa että rauhaa.

ILMOITUS

Väriloistoa jatkui perille asti. Ja varmasti aurinko keimaili kaiken päivää niille, jotka sen leikkiä pystyivät seuraamaan. Itse sukelsin toimistohuoneeseen, jonka ikkunasta näkyi enää vain toisten kerrostalojen ikkunoita.

Näyttöruudun äärellä auringon leikki unohtui nopeasti. Siitä pitivät huolen finanssiuutiset.

Maailman pörssit paniikinomaisessa laskussa!

Tokiossa Nikkei-indeksi pudonnut yli yhdeksän prosenttia. Moskovan Micex-pörssi suljettu ja pysyy kiinni perjantaihin. Sijoittajat etsivät turvasatamasijoituksia. Britannia kansallistamassa suurimmat pankkinsa. Eikö tästä tule loppua ollenkaan?

Kiina ja muut Aasian maatko pelastavat maailmantalouden? Ja kuka saa pelastaa Islannin, Venäjä vai Kansainvälinen valuuttarahasto?

Pelastaako meidät länsimaiden keskuspankkien päätös alentaa ohjauskorkoja yhtäaikaisesti?

Se finanssikriisissä ja syysauringossa on samaa, että joka nurkan takana ne tarjoavat aina vain uuden yllätyksen.