Lehtikuva/ JASON REED

Mutta peli ei ole vielä pelattu

Barack Obama ja John McCain kävivät tiistain vastaisena yönä Nashvillessa toisen televisioidun väittelynsä tilanteessa, jossa Obama on johdossa. Likaisten otteiden uskotaan lisääntyvän vaalitaistelussa.

Demokraattien presidenttiehdokkaalla Barack Obamalla on viime päivien gallupeissa selvä johto republikaanien John McCainiin. CNN:n maanantaina julkaistussa mielipidetiedustelussa Obama johti prosenttiluvuin 53–45.

Tiistaina julkaistussa Reuters/C-SPAN/Zogby -gallupissa Obama johti 48–45. Tässä gallupissa ei ole eliminoitu pienehdokkaiden kannattajien eikä epävarmojen äänestäjien osuutta.

Suurimpana syynä Obaman aseman vahvistumiseen pidetään Yhdysvaltain talouskriisiä. Ennen sen kärjistymistä viime viikolla McCain oli useissa gallupeissa kaventamassa eroa.

Talouskriisi on vaikuttanut McCainiin kahdella tavalla. Ensinnäkin hän on Yhdysvallat ahdinkoon vieneen presidentti George W. Bushin puoluetoveri.

ILMOITUS

Tämän tosiasian McCain on pitkin kampanjaansa pyrkinyt hämärtämään. Omien sanojensa mukaan hänet pitäisi valita puhdistamaan Washington kelvottomien poliitikkojen jäljiltä. Hän on myös naama pokerina sättinyt Wall Streetin ahneita pankkiireita.

Toiseksi McCain epäonnistui esiintymisessään, kun kongressissa viime viikolla käsiteltiin roskapankkipakettia. McCain leimautui halpojen pisteiden kerääjäksi, Obama taas näyttäytyi enemmän valtiomiesmäisenä.

Obama vahvoilla
osavaltioissa

Kuten hyvin tiedetään, Yhdysvalloissa presidentinvaalit voi hävitä enemmän valtakunnallisesti ääniä saanut ehdokas. Siksi gallupeja paremman kuvan saattaa antaa tilanne avainosavaltioissa.

Myös tällä rintamalla Obaman asema näyttää vahvalta. McCain luopui viime viikolla kampanjoinnista Michiganissa, jota vielä vähän aikaa sitten pidettiin yhtenä vaa’ankielistä. Talouskriisi on kouraissut kovasti taantuvan teollisuuden Michigania, jossa on osavaltioiden korkein työttömyysaste.

Presidenttiehdokas tarvitsee voittaakseen taakseen vähintään 270 yhteensä 538 valitsijamiehestä. Tällä hetkellä lasketaan, että Obamalle varmoina pidetyistä tai vahvasti hänen suuntaansa kallellaan olevista osavaltioista kertyy 264 valitsijamiestä. Vastaava luku McCainilla on 181 valitsijamiestä.

Taistelu keskittyy nyt seitsemään vaa’ankieliosavaltioon, joissa on 93 valitsijamiestä. Ns. varmojen pitäessä Obamalle riittäisi, että hän saisi valitsijamiehet joko Virginiasta, Ohiosta, Floridasta tai Pohjois-Carolinasta. Toinen vaihtoehto olisi viedä kaksi kolmesta pienemmästä avainosavaltiosta New Hampshire, Colorado ja Nevada.

Tuoreimpien gallupien mukaan Obama olisi johdossa mm. Ohiossa ja Floridassa.

Äänestäjien rekisteröityminen päättyi useissa osavaltioissa maanantaina. Eri osavaltioissa on erilaiset pelisäännöt, mutta monissa äänestäjä voi rekisteröityä joko demokraatiksi, republikaaniksi tai sitoutumattomaksi.

Tärkeimmissä osavaltioissa on rekisteröitynyt useita miljoonia uusia äänestäjiä. Alustavien tietojen mukaan Obama olisi menestynyt uusien keskuudessa huomattavasti McCainia paremmin. Haasteena on vielä saada rekisteröityneet uurnille.

Ruman pelin
verryttelyerät

Marraskuun 4. päivänä pidettäviin vaaleihin on kuitenkin vielä lähes neljä viikkoa aikaa, eivätkä peli ole suinkaan vielä ratkennut.

Asiapuolella Yhdysvaltain taloustilanne on McCainille ratkaiseva. Jos kriisi jatkuu, hän on heikoilla. Jos se poistuu päivittäisten ykkösuutisten joukosta, McCain saattaa vielä pystyä kääntämään huomion muihin asioihin.

McCain on joutunut puolustuskannalle. Hänen leirinsä käynnisti likaisen kampanjoinnin varapresidenttiehdokas Sarah Palinin väitteillä Obaman yhteyksistä entiseen 1970-luvun Weathermen-terroristijärjestön jäseneen William Ayersiin.

Obaman leiri vastasi muistuttamalla McCainin olleen yhden epäillyistä eräässä vuoden 1989 korruptioskandaalissa.

Nämä ovat vielä kevyenpuoleista kamaa. Lähteekö McCainin kampanja korostamaan tulenarkaa rotukysymystä? Liittääkö Obaman kampanja puheisiin McCainin korkeasta iästä muistutuksen siitä, että McCainilla diagnosoitiin melanooma kahdeksan vuotta sitten?

Kaikkien rumien otteiden ei tarvitse edes näkyä valtakunnallisessa mediassa. Paikallisella tasolla mikään valhe ei ole liian suuri levitettäväksi.

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on tapana puhua ns. lokakuun yllätyksestä eli tapahtumasta, joka kääntää asetelmat täysin ylösalaisin. Onko sellainen vielä muhimassa jossain? Ojentaako Osama bin Laden jälleen auttavan kätensä lempivihollisilleen republikaaneille muistuttamalla olemassaolostaan? Sopivasti ajoitettuna se voisi nostaa vaalien ratkaisijaksi jälleen pelkokertoimen.