Lehtikuva/ TIM SHAFFER

Mihail Gorbatshovin valmistelema uusi puolue ilmoittaa päätavoitteikseen riippumattoman median sekä oikeusjärjestelmän uudistamisen.

Entinen Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatshov ilmoitti tiistaina perustavansa uuden puolueen yhdessä suurliikemies Aleksandr Lebedevin kanssa. Alustavasti Riippumattomaksi demokraattiseksi puolueeksi nimetty puolue aikoo osallistua seuraaviin, vuoden 2011 duuman vaaleihin.

Riippumattomuus on tulkittava nimenomaan itsenäisyydeksi suhteessa Kremliin. Gorbatshov on viime vuosina usein arvostellut valtapuolue Yhtenäisen Venäjän politiikkaa. Hän on kuitenkin välttänyt suoraan kritisoimasta nykyisin pääministerin pallilla vaikuttavaa voimamies Vladimir Putinia.

Tuoreimmassa kiistakysymyksessä, Georgian sodassa, Gorbatshov on tukenut Kremlin linjaa, kuten lähes koko Venäjän poliittinen eliitti.

Lebedev omistaa runsaan 30 prosentin osuuden Venäjän suurimmasta lentoyhtiöstä Aeroflotista, jossa valtio on enemmistöomistaja. Lebedev ja Gorbatshov omistavat yhteensä 49 prosenttia Novaja Gazeta -lehden osakkeista. Riippumattomana tunnettu lehti tuli kuuluisaksi erityisesti toimittajastaan Anna Politkovskajasta, joka murhattiin lokakuussa 2006.

48-vuotias Lebedev on entinen diplomaatti ja KGB:n virkailija, joka oli kansanedustajana duumassa 2003–2007. Hän erosi runsas vuosi sitten Yhtenäinen Venäjä -puolueesta.

ILMOITUS

Lebedevin mukaan hän ei itse aio rahoittaa puoluetta, mutta puolueen rahoitus aiotaan kerätä ”ei-valtiollisista lähteistä”.

Surullisen
hahmon ritari

Uuden puolueen päätavoitteiksi Lebedev ilmoittaa riippumattoman median kehittämisen, oikeuslaitoksen uudistamisen, parlamentin aseman vahvistamisen sekä ”valtiokapitalismin” vähentämisen. Hänen mukaansa Venäjä ei voi kehittyä ilman riippumattomia poliittisia instituutioita.

Lebedev sanoo nettisivuillaan, että aloitteen puolueen perustamisesta teki Gorbatshov. ”Hän antoi kansallemme vapauden, mutta me emme koskaan oppineet, miten käyttää sitä”, Lebedev kirjoittaa.

Gorbatshov sai vuonna 1990 Nobelin rauhanpalkinnon Itä-Euroopan rauhanomaisen muutoksen sallimisesta. Gorbatshov, 77, on edelleen suosittu lännessä. Sen sijaan Venäjällä hän on lähes epähenkilö, jota pidetään syypäänä Neuvostoliiton hajoamiseen 1991 – ”vuosisadan suurimpaan geopoliittiseen katastrofiin”, kuten Putin on sanonut.

Gorbatshov osallistui viimeksi presidentinvaaleihin 1996, mutta joutui tyytymään puolen prosentin kannatukseen. Gorbatshovilla on ollut useampia puolueviritelmiä, mutta ilman mainittavampaa menestystä. Hänen nykyinen puolueensa on Sosialidemokraattien liitto.

Oppositiopuolue
SPS hajosi

Lebedev toivottaa erityisesti kuohumistilassa olevan SPS-puolueen (Oikeistovoimien liitto) jäseniä tervetulleiksi uuteen puolueeseen.

SPS hajosi viime perjantaina, kun sen puheenjohtaja Nikita Belyh ilmoitti eroavansa tehtävästään. Riidan syynä on se, että monet puoluejohdosta ovat valmiita sulautumaan yhteen Venäjän demokraattisen puolueen ja Kansalaisvoima-puolueen kanssa.

Sulautuminen olisi Belyhin mukaan viimeinen askel kehityksessä, jossa näennäisesti itsenäiset puolueet joutuvat Kremlin talutusnuoraan. Demokraattinen puolue ja Kansalaisvoima saivat syksyn 2007 duumanvaaleissa vahvaa sivustatukea Kremlistä.

Demokraattisen puolueen johtaja Andrei Bogdanov oli ehdokkaana viime kevään presidentinvaaleissa. Hän onnistui vaivatta keräämään vaaditut kaksi miljoonaa allekirjoitusta ehdokkuutensa tueksi – mutta itse vaaleissa hän sai vain 90 000 ääntä.

Sen sijaan entisen pääministerin Mihail Kasjanovin tueksi kerättyjä allekirjoituksia ei kelpuutettu.

Belyh aikoo osallistua oppositiovoimien joulukuuksi suunniteltuun kongressiin, jossa yhteistä säveltä etsivät hänen lisäkseen mm. Kasjanov, Tasavaltalaispuolueen johtaja Vladimir Ryzhkov, Yhdistyneen kansalaisrintaman Garri Kasparov, entinen varapääministeri Boris Nemtsov sekä hajonneen Jabloko-puolueen Pietarin-siiven johtaja Maksim Reznik. Aikaisemmat yhteishankkeet ovat päätyneet eripuraan.

Gorbatshov ja Lebedev eivät aio osallistua tähän kokoukseen. Jotkut ulkomaiset analyytikot väittävätkin, että heidän puoluehankkeensa on Kremlin suojelema operaatio opposition hajaannuksen lisäämiseksi.