Tämän päivän lyseolaisen ja yhden entisen haastatteleminen pisti väkisin miettimään myös omia vuosia samassa opinahjossa, maailman vanhimmassa suomenkielisessä oppikoulussa.

Neljän vuosikymmenen takaisten kouluvuosien jälkikäteistutkailussa nousee voimakkaasti esiin kavereiden vaikutus, joka ainakin minun tapauksessani oli pelkästään myönteinen. Joskus sanotaan hyvin perustellusti, että kaverit veivät huonoille teille, mutta minulle ei niin käynyt. Pikemminkin päin vastoin.

Meidän perheessä oli enimmäkseen tapana mennä tehtaalle töihin. Parhaimmillaan Valmetin Tourulan tehtaalla tekivät hommia isä ja neljä veljeä. Käsistään käteviä kaikki, päin vastoin kuin minä, jolla on peukalo tukevasti keskellä kämmentä. Näin ollen oli sekä minulle että valtion metalliteollisuudelle onneksi, etten jatkanut teit isäin ja veljein astumaan.

Turvallisen lapsuuden jälkeen elämäni jatkui onnellisissa merkeissä myös yli riskialttiiden nuoruusvuosien. Siinä pelastusoperaatiossa 60-luvun pop-musiikilla oli hyvin tärkeä rooli. Rollareiden, Beatlesien ja muiden innoittamana perustimme luokkakavereiden kanssa vuonna 1964 bändin, joka on osoittautunut poikkeuksellisen sitkeähenkiseksi. Se nimittäin esiintyy lauantaina lyseon 150-vuotisjuhlissa, ja kaikki alkuperäiset jäsenet ovat edelleen mukana.

Bändikavereiden mukana minäkin jatkoin keskikoulusta lukioon ainoana meidän perheen yhdeksästä lapsesta. Vaikka en matematiikasta mitään ymmärtänyt, piti vielä valita matikkalinja, kun bändikavereille oli siunaantunut ynnäpäätä vähän runsaammin.

Aina minullakin oli matikan kotitehtävät oikein laskettuna, mutta useamman kerran siihen tarvittiin bändikavereiden apua.

Meidän bändillä ei ollut koskaan haaveita suuresta kuuluisuudesta, vaan kyse oli mukavasta, tavoitteellisesta harrastuksesta. Joku semmoinen olisi varmasti hyväksi myös kaikille tämän päivän nuorille. Ei sen välttämättä mikään bändi tarvitse olla. Jotain tavoitteellista kuitenkin, ja sellaista, jonka kautta voi tuntea kuuluvansa johonkin. Yksin ei ole hyvä olla. No, ei tietysti huonossa seurassakaan.