Kun muissa teollisuusmaissa ollaan huolissaan ylipainon lisääntymisestä, Japanissa leviää alipainoisuus. Japanilaisista 20-29-vuotiaista naisista yli viidesosa on alipainoisia, kertoo sanomalehti Mainichi. Alipainoisten naisten osuus on nyt suurin sitten vuoden 1980, jolloin seuranta aloitettiin.
Ravinnosta saatavan energian määrä on laskenut maassa yleisesti. Erityisesti syömistään ovat vähentäneet nuoret naiset.
20-29-vuotiaat naiset saivat vuonna 2013 keskimäärin 1628 kilokaloria vuorokaudessa. Tätä voi verrata siihen, että Japanin terveysministeriön mukaan keskimääräinen energiansaanti toisen maailmansodan ja sääntelyn runtelemilla Japanin kaupunkialueilla vuonna 1946 oli 1696 kilokaloria.
Pohjois-Koreassakin keskimääräinen energia-annos koostuu nykyään noin 2100 kilokalorista.
”Syöminen ei ole kovin tärkeää”
Japanissa ollaan alipainon lisäksi huolissaan myös ruokavaliosta puuttuvista vitamiineista ja mineraaleista. Terveydenhuollon laitoksella pelätään, että nuorten naisten terveydentila muodostaa riskejä raskausajalle ja synnytykseen.
Mainichi haastattelee Kaoria, 30-vuotiasta tokiolaisnaista, joka kertoo, ettei syöminen ole kovin tärkeää hänen elämässään. Kaori juo proteiinijauhetta aamiaiseksi ja saattaa syödä loppupäivän aikana vain voileivän ja keittoa.
– Jos minulla olisi aikaa ja energiaa valmistaa tasapainoinen ateria, johon kuuluisi pääruoka, kaksi lisuketta ja keitto, niin käyttäisin ajan ja energian mieluummin johonkin muuhun, hän sanoo.
Mainichin haastatteleman ravintoasiantuntijan mukaan yhdessäkään toisessa teollisuusmaissa nautittujen kalorien määrä ei ole laskussa.