Peltosirkku ovat Ranskassa arvostettu perinteinen herkku, mutta se on ollut rauhoitettu vuodesta 1999 lähtien.
Kokit, joukossaan kansainvälisesti tunnettu Alain Ducasse, toivovat saavansa luvan tarjoilla peltosirkkuja esimerkiksi yhtenä päivänä tai yhtenä viikonloppuna vuosittain, kertoi Le Parisien -lehti maanantaina.
Michelin-kokit toivovat, että samanlainen poikkeuslupa annettaisiin myös lehtokurppien syömiseen. Molempia lintuja on ikimuistoisesti metsästetty Lounais-Ranskassa, mutta niiden tarjoileminen ravintoloissa on kielletty.
Peltosirkkujen syöjä peittää usein päänsä lautasliinalla.
Esimerkiksi entisen presidentin François Mitterrandin kerrotaan arvostaneen peltosirkkua niin paljon, että hän söi sitä viimeisellä ateriallaan ennen syöpäkuolemaansa vuonna 1996.
Eräs tunnetuimmista peltosirkkuresepteistä vaati esivalmisteluksi linnun pakkosyöttämisen lihavaksi, minkä jälkeen se valellaan armanjakilla ja paistetaan kokonaisena uunissa.
Peltosirkkuetikettiin liittyi erikoinen tapa. Aterioitsijat peittivät usein päänsä valkoisella lautasliinalla. Tapaa on selitetty muun muassa sillä, että lautasliinan suojissa saattoi sylkeä linnun luut suustaan. Sen kerrottiin myös pitävän peltosirkun aromit tallessa. Yhden selityksen mukaan lautasliinalla peitettiin Jumalalta se häpeä, että syödään laululintua.
Peltosirkkuja myydään nykyään Le Parisienin mukaan pimeillä markkinoilla 150–200 euron kappalehintaan.
Lehtokurppa on Michelin-kokkien mukaan sallittu ainakin Belgian, Espanjan, Ison-Britannian ja Sveitsin ravintoloissa.
Peltosirkkuja on pyydetty – ja pyydetään salaa yhä – erityisillä loukuilla, joissa ne eivät vahingoitu. Pyyntiaika on syyskuussa, kun sirkut ovat muuttomatkalla Skandinaviasta ja Venäjältä Ranskan kautta Afrikkaan.