Ennen vanhaan kahvi ostettiin kahvilan kassaneidiltä. Nykyisin tiskin takana häärää usein kahvialan ammattilainen barista.
– Barista on italiaa ja tarkoittaa itse asiassa baarityöntekijää, kertoo helsinkiläisessä Kaffesentralenissa baristana työskentelevä Samuli Parkkinen.
Espressoa valmistaessaan hän puhuu toisen ja kolmannen aallon kahvikulttuureista, joissa erityinen kahvintekijän ammatti on syntynyt.
Jotta ydin tulee tarjotessa esille, kahvista pitää tietää ja osata kertoa paljon.
– Täällä Pohjois-Euroopassa tai Amerikoissa barista on työntekijä, joka on äärimmäisen kiinnostunut kahvista ja tekee hyvää kahvia. Minä pyrin siihen, että kahvi itsessään nousee esille.
Vanhemmat ja Twin Peaks
Neljä vuotta Kaffesentralenissa työskennellyt Parkkinen aloitti aikoinaan kotibaristana.
– Kiinnostuin kahvista, koska vanhempani joivat sitä niin paljon. Pian tajusin, että he eivät juoneet kovin hyvää kahvia ja innostuin lisää.
Vaikutteita tuli muualtakin. Parkkinen naureskelee, miten television Twin Peaksissa aikoinaan hehkutettiin kahvia.
– Siitä jäi sellainen fiilis, että kahvi kuuluu juoda mustana.
Kun Parkkinen voitti jalkapallovedonlyönnissä rahaa, hän tietenkin ryntäsi ostamaan espressolaitteen ja alkoi lueskella kahvifoorumeita.
– Helsingin kahvikulttuuri laajeni koko ajan ja minäkin aloin käydä kahviloissa. Silloin huomasin, että kahvin tekijöitä on montaa sorttia: osaavia ja ei niin osaavia.
Asiakas ennen kaikkea
Parkkinen nauttii työstään, jossa oppii joka päivä jotakin uutta.
– Myös makuelämykset ovat tärkeitä ja se, että saan tehdä työtä ihmisten kanssa.
Ammattimaiseksi baristaksi ryhtyessään Parkkinen halusikin kehittyä nimenomaan hyväksi asiakaspalvelijaksi.
– Olen ennen kaikkea asiakkaidemme palvelija, joka pystyy takaamaan makuelämyksen, jota asiakas ei osaa edes odottaa.
Asiakkaan lisäksi baristan kuuluu kunnioittaa myös pääasiaa eli kahvia.
– Lähden siitä, että kahvi on kaiken ydin. Jotta ydin tulee tarjotessa esille, kahvista pitää tietää ja osata kertoa paljon. Kahvitarinat kertovat asiakkaallekin, kuinka paljon barista kahvia arvostaa.
Kansankahvin arvostus nousee
Suomalainen juhlamokkakansakin osaa Parkkisen mukaan jo tilata kahvilassa erikoiskahveja.
– Kyllä se siihen suuntaan menee. Varsinkin espressopohjaiset erikoiskahvit ovat tulleet aika isosti esille.
Parkkinen on iloinen, että Suomessa kansankahvina pitkään pidetty vaaleapaahtoinen kahvi on maailmalla noussut arvoon.
– Meilläkin on alettu uudelleen ymmärtää, että suodatinkahvi on hyvää. Se on pelkistetyin tapa tehdä kahvia ja siinä kahvi tulee hyvin esille.
Minkälaista on baristan lempikahvi?
– Joku afrikkalainen, ehkä Keniasta tai Etiopiasta. Sen pitää olla paahdettu kahvia kunnioitten.
Kovin tummaksi paahdettua Parkkinen ei kaipaa.
– Paahtoprosessia tärkeämpää on, että kahvin omat maut nousevat kunnolla esiin.