Uuden tutkimuksen mukaan 21 peruselintarvikkeen, kuten munien, lihan, kasvisten ja soijapapujen, tuotannon kasvu on hidastunut maailmanlaajuisesti. Väestönkasvu vaatisi nykyistä enemmän ruoantuotantoa.
Independentin uutisoima tutkimus herättää kysymyksen siitä, onko maailma astunut ”ruokahuipun” aikaan. Kanantuotannon huippu kohdattiin vuonna 2006, maidon ja vehnän huiput tapahtuivat 2004 ja riisihuippu jo 1988.
Huipulla viitataan hetkeen, jolloin tuotannon kasvu alkaa hidastua. Se ei siis tarkoita tuotannon hiipumista. Huippu voi kuitenkin ennakoida tuotannon kääntymistä laskuun.
Ongelmia aiheuttavat erityisesti lihan ja maitotuotteiden kulutuksen lisääntyminen.
Tutkijoiden mukaan ongelmallista kehityksessä on, että useat eri ruoka-aineet ovat saavuttaneet tuotantohuippunsa samanaikaisesti. Tämä tarkoittaa, että yhden tuotannon hidastumista ei voi korvata toisella.
Väestönkasvua, lihansyöntiä ja hävikkiä
Tuotannon kasvun hidastuminen johtuu tutkijoiden mukaan suurilta osin väestönkasvun aiheuttamasta rasituksesta, kuten lisääntyneestä veden- ja maankulutuksesta sekä infrastruktuurin tarpeesta. Lisäksi tuotannon kasvattaminen on kasvattanut saastumista.
Ongelmia aiheuttavat erityisesti lihan ja maitotuotteiden kulutuksen lisääntyminen Kiinan ja Intian kaltaisissa maissa. Liha ja maitotuotteet vaativat huomattavasti enemmän resursseja kuin ihmisten ruokkiminen kasveilla.
Tutkijat huomauttavat myös, että vähentämällä ruokahävikkiä voitaisiin ruokkia kasvavaa väestöä, sillä lähes puolet ihmisille tuotetusta ravinnosta jää nykyisin syömättä.
Ecology and Society -lehdessä julkaistun tutkimuksen tekivät yhdessä Yalen ja Michiganin yliopistot sekä Helmholtzin ympäristötutkimuskeskus Saksassa.