Syyskuun viimeisenä, aurinkoisena lauantaina Uudenmaan Marttapiirin keittiössä tuoksuu inkivääri.
Marttaliiton aktiiveja eri puolilta Suomea on kokoontunut opiskelemaan kansainvälistä järjestötoimintaa ja tutustumaan erityisesti järjestönsä kamerunilaiseen yhteistyökumppaniin. Ja missä martat kokoontuvat, siellä teoria kohtaa käytännön. Ananasta ja banaania kuoritaan, sipulia silputaan, savukalaa pilkotaan.
– Jauhobanaanin paistoaika riippuu pannun kuumuudesta, vastaa kysyjille Marie-Louise Wandji, Kamerunin kotitalousneuvojien yhdistyksen ACESF-CA:n puheenjohtaja.
Wandji on kiertänyt kahden viikon ajan Suomea osana ulkoasianministeriön tukemaa viestintähanketta.
Marttaliiton alueellisten piirijärjestöjen toteuttamassa hankkeessa järjestetään eri puolilla maata ruokakursseja ja tietoiskuja kamerunilaisten naisten elämästä ja työstä.
Feminismiä ja ravitsemusoppia
Sekä Marttaliitossa että sen kamerunilaisessa sisarjärjestössä uskotaan kotitalouskoulutukseen tasa-arvon tekijänä. Naisen asemaa on kuitenkin tarkasteltava opetuksessa kriittisesti.
– Näin täällä Marttaliiton seinällä vanhan valokuvan, jossa naiset pesevät lattioita kaksinkerroin kumartuneina. Me kamerunilaisnaiset olemme vielä siinä asennossa, Marie-Louise Wandji kuvailee.
– Kamerunissa ollaan nyt samanlaisessa tilanteessa kuin Suomessa silloin kun Martat aloittivat toimintansa, vertaa Marttaliiton kansainvälisen toiminnan kehittämispäällikkö Terhi Lindqvist.
Naisten taidot käyttöön
– Köyhyys on toisaalta asioiden, kuten ravinnon tai peruskoulutuksen puutetta, toisaalta se tarkoittaa haavoittuvuutta. Kun eletään kädestä suuhun, pienikin muutos huonompaan voi olla katastrofi ja lieväkin sairaus voi tappaa, kun elää heikolla ravinnolla, Marie-Louise Wandji taustoittaa.
Kamerunissa ruokaa on periaatteessa saatavilla, mutta kaikilla ei ole siihen varaa. On tavallista, että perheillä on päivässä käytettävänään alle kaksi euroa.
– Haluamme työskennellä kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien naisten kanssa ja heidän hyvinvointinsa parantamiseksi.
ACESF-CA:n hankkeessa on kolme osaa; ravitsemusneuvonta, naisten yrittäjyysneuvonta ja -koulutus sekä tutkimus ja taustatiedon hankkiminen. On kerätty esimerkiksi ruokaohjeita ja tutkittu raaka-aineiden saatavuutta eri puolilla maata.
– Koska kaiken perustana on terveys, aloitamme hyvästä ravitsemuksesta ja hygieniasta, kertoo järjestön kouluttaja Elisabeth Domatob.
Feminismi vahvistaa tietoisuutta
ACESF-CA:n toiminta on hyvin naisasialähtöistä. Järjestön feministisyys on Marie-Louise Wandjin mukaan ennen kaikkea sitä, että koetetaan saada naiset tiedostamaan omat oikeutensa.
Että heillä on oikeus koulutukseen, omiin tuloihin, koskemattomuuteen ja yhtä suureen ruoka-annokseen kuin muillakin perheen jäsenillä.
– Feministinä minä sanon naisille: Elämäsi on sinun. Sinä päätät siitä itse.
Marie-Louise Wandji ja Elisabeth Domatob korostavat kaikessa koulunkäynnin tärkeyttä. Koulutus on paras ehkäisykeino myös lapsiavioliittoja, moniavioisuutta, tyttöjen sukuelinten silpomista ja perheväkivaltaa vastaan.
Katkarapu-kastike Ndole
1 pkt pakastepinaattia
tai vastaava määrä tuoretta pinaattia tai lehtikaalia
½ kg katkarapuja
2 dl maapähkinävoita
1 iso sipuli
3 dl vettä
2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 valkosipulinkynttä
6 tomaattia
2-3 rkl kasviöljyä
suolaa ja pippuria maun mukaan
Kuumenna 2 rkl öljyä kattilassa, lisää hienonnettu sipuli, murskattu valkosipuli ja raastettu inkivääri. Kypsennä n. 3 min.
Lisää tomaatti, vähennä lämpöä ja anna hautua n. 3 min.
Lisää pinaatti, keitä sekoittaen n. 5 min. Lisää pähkinävoi, sekoita ja peitä kannella. Jatka kypsentämistä, kunnes pinaatti on pehmeää. Lisää tarvittaessa vettä.
Leikkaa katkaravut pieniksi paloiksi ja lisää joukkoon. Kypsennä muutama minuutti.
Tarjoile esimerkiksi riisin tai keitettyjen jauhobanaanien kanssa.
n
Laajempi reportaasi aiheesta ilmestyi Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina 4. lokakuuta. Osta näköislehti