Nelosolut on saatava europarlamentaarikko Sampo Terhon (ps.) mielestä ruokakauppoihin sen sijaan että keskioluen myynti ruokakaupoissa lopetettaisiin. Terho kommentoi peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) avausta alkoholihaittojen torjunnasta, joka oli Helsingin Sanomissa maanantaina.
Huovinen muistutti, että alkoholihaittojen hinta yhteiskunnalle on jo miljardiluokkaan ja hallituksen on puututtava tähän. Hän esitti arvioitavaksi erilaisia keinoja, kuten alkoholiverotuksen kiristämisen. Tiistaina Ilta-Sanomissa hän mainitsi keskioluen myymisen lopettamisen ruokakaupoissa.
Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee alkoholilainsäädännön kokonaisuudistusta. Huovisen mielestä uudistuksen tavoitteeksi tulee asettaa alkoholin kokonaiskulutuksen reilu lasku.
Terho ihmettelee sitä, että Brysselissä hän saa ostaa kaikki alkoholijuomat lähikaupastaan, mutta Suomessa hän ei olisi tähän kypsä.
Myös Panimoliitto älähti Huoviselle. Liiton toimitusjohtaja Elina Ussa sanoo Helsingin Sanomissa, että pohjoismaisessa vertailussa Suomi on edelleen vodkamaa, sillä väkeviä juodaan suhteessa enemmän kuin muualla. Terveyshaitat ja yhteiskunnalliset ongelmat liittyvät hänen mukaansa juuri väkevien juomiseen.
Myös kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen pitää ministerin esitystä huonona.
– Näen silmissäni saman Viron kaljarallin vain kiihtyvänä ilmiönä ja ne Hiacet täynnä olutta, siideriä ja lonkeroa. Väkevistä puhumattakaan, Heinonen toteaa blogissaan.
Urat pitenisivät
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska sen sijaan kiittää ministeriä Ilta-Sanomissa. Hänestä tämä on selvästi kuunnellut asiantuntijoita. Oululainen vasemmistoliiton Olli Kohonen taas sanoi Uuden Suomen blogissaan siitä, että alkoholihaitoista on toitotettava. Hän muistutti entisen alivaltiosihteeri Raimo Sailaksen nostaneen esiin jo vuosia sitten sen, että työurat pitenisivät helpoiten viinan juontia vähentämällä.
– Sairaslomat helpottaisivat monella tapaa, kun haimat ja maksat eivät poksahtelisi. Puhumattakaan nyt sitten vaikka alkoholin aiheuttamasta valtavasta inhimillisestä kärsimyksestä viinaa juoville ja kaikille heidän omaisilleen, Kohonen pohtii ja uskoo, että keskeisiä keinoja viinan juonnin rajoittamiseen on hinnan nostaminen ja saatavuuden rajoittaminen.
13 miljardia vuodessa
Jo lauantaina asiaa sivusi Ylen Näkökulma-kolumnissaan freelancetoimittaja Wali Hashi. Hän arvioi, että Suomen pahin vihollinen on viina. Hän kummastelee sitä, että Suomessa ei voi puhua alkoholiongelmista, vaikka 80 prosenttia henkirikoksista ja 70 prosenttia pahoinpitelyistä tehdään alkoholin vaikutuksen alaisena.
Hän viittaa Itä-Suomen yliopiston terveyspolitiikan professori Ilkka Vohlosen vuoden takaiseen arvioon, jonka mukaan alkoholin hinta Suomelle on 13 miljardia euroa vuodessa. Summa koostuu ennenaikaisista, ehkäistävissä olevista elinvuosien menetyksistä, joita kertyy sadan 40-vuotisen työuran verran vuodessa.
Menetys bruttokansantuotteelle on neljännes Suomen valtion vuosittaisesta budjetista.