Harmaa talous ravintoloissa:
-ohimyyntiä
-veronkiertoa
-pimeitä palkkoja
-laitonta anniskelua
-harmaan talouden kasvumaastoa ovat usein pienet anniskeluravintolat ja kebab-pizzeriat
-samoin laittomasti anniskelevat tilausravintolat sekä sisävesi-, rannikko- ja saaristoliikenteessä toimivat laivat
-myös rahanpesua esiintyy
Lähde: Matkailu- ja Ravintolapavelut MaRa ry
Toiveet kohdistuvat hallituksen valmisteilla olevaan harmaan talouden ja talousrikollisuudenvastaiseen uuteen toimenpideohjelmaan.
Rakennusteollisuudessa lainsäädännöllisiä keinot harmaan talouden kitkemiseksi alkavat olla kohtuullisella mallilla, kun pakollinen verotunniste ja siihen liittyvä rekisteri sekä tilaajavastuulain tiukennukset saadaan voimaan kuluvan vuoden aikana.
Pahimmiksi puutteiksi nähdään valvonnan resurssit. Jos viranomaisvalvonta ei nosta riittävästi kiinnijäämisriskiä, ei hyvästäkään lainsäädännöstä ole isoa apua.
Sirpa Leppäkangas Palvelualojen ammattiliitosta PAM:sta sanoo, että sama valvontatarve korostuu myös majoitus- ja ravintola-alalla, joskin myös lainsäädännön kehittämisessä on vielä paljon tekemistä.
Isot menetykset
Kuten rakennusalallakin, huoli harmaasta taloudesta on myös mara-alalla yhteinen sekä työnantajilla että työntekijöillä.
Ravintola-alalla rehottavan harmaan talouden laajuudeksi arvioidaan noin 10 prosenttia alan vuotuisesta arvonlisäyksestä. Se tekee 400 – 500 miljoonaa euroa.
Valtio menettää pelkästään arvonlisäveron tuottoja noin 90 miljoonaa euroa vuodessa. Päälle tulevat vielä muiden verojen ja sosiaalimaksujen menetykset.
Ala onkin huolissaan kilpailun vääristymisestä. Työntekijä kärsii yritysten palkanmaksukyvyn heikkenemisen lisäksi kertymättä jäävästä sosiaali- ja eläketurvasta.
Sirpa Lehtokankaan mukaan tilaajavastuulain soveltaminen majoituspalveluihin ja ravintoloihin on tärkeää, mutta ei ratkaise koko ongelmaa.
– Tilaajavastuulakia on tärkeä silloin, kun käytetään vuokratyövoimaa ja erityisesti, jos tilaaja on kunta tai valtio.
Tilaajavastuulaki asettaa työn tilaajalle velvoitteita selvittää työn suorittajan taustat koskien verojen, sosiaaliturvamaksujen ja muiden työnantajavelvoitteiden osalta.
PAM haluaa tilaajavastuulakiin lisäksi tilaajan vastuun selvittää työehtojen noudattamista. Liiton mielestä tilaajan tai koko alihankintaketjun tulee olla vastuussa sekä vero- ja sosiaalivelvoitteista että työntekijän työ- ja palkkaehdoista.
Harmaa talous ravintoloissa:
-ohimyyntiä
-veronkiertoa
-pimeitä palkkoja
-laitonta anniskelua
-harmaan talouden kasvumaastoa ovat usein pienet anniskeluravintolat ja kebab-pizzeriat
-samoin laittomasti anniskelevat tilausravintolat sekä sisävesi-, rannikko- ja saaristoliikenteessä toimivat laivat
-myös rahanpesua esiintyy
Lähde: Matkailu- ja Ravintolapavelut MaRa ry