Jyvässeudun Työttömät ry joutuu supistamaan ruokalatoimintaansa. Yhdistyksen ruokalatoimintaa hoidetaan ”liian ammattimaisesti”, vaikka toiminnalla on pääosin työllistetty vaikeimmassa työmarkkina-asemassa olevia työttömiä.
Jyväskylän työvoima- ja elinkeinotoimisto katsoo työttömien yhdistyksen toimivan ruokala- ja pitopalvelutoimintojen osalta elinkeinonharjoittajana. Johtaja Vuokko Marttilan ja yksikönpäällikön Tapani Pietiläisen mukaan yhdistyksen ruokalatoiminta on vakiintunutta, volyymiltaan suurta, päivittäinen aukioloaika pitkä ja ruokala on avoinna kaikille.
Palkkatukea myönnettäessä yhdistyksen tulkitaan harjoittavan toimintaa kilpailuolosuhteissa muiden vastaavia palveluja tuottavien toimijoiden kanssa. Työ- ja elinkeinotoimiston tulkinnan vuoksi työttömien yhdistys joutuu kokonaan sulkemaan Huhtasuolla toimineen Kansanruokala Perttulan helmikuun lopussa ja siirtämään Perttulan työntekijät toimintaa jatkavan Kellarikievarin työntekijöiksi. Myös Kellarikievarin aukioloaikoja joudutaan supistamaan ja ateriahintoja korottamaan.
Kenenkään työsuhdetta ei katkaista kesken sopimuskauden, mutta jatkossa aukioloajan supistuminen merkitsee työllistettävien määrän vähenemistä Kellarikievarissa nykyisestä 30 henkilöstä arviolta noin 15 henkilöön. Myöskään työharjoittelupaikkoja yhdistys ei pysty jatkossa tarjoamaan entisissä määrissä.
”Musertavia muutoksia”
Työttömien yhdistyksen toiminnanohjaajan Eija Tuohimaan mukaan yhdistys olisi halunnut jatkaa toimintaa entisellään.
– Muutokset ovat meille toimijoille musertavia ja olemme tosi pahoillamme asiakkaillemme koituvista haitoista. Toimintaa on kehitetty pitkään ja olemme saaneet tukityöllistämisen toimimaan niin, että sata ihmistä vuosittain on palkkatuella palkattu ja lisäksi viitisenkymmentä työmarkkinatoimenpiteessä olevaa. Nyt joudutaan näitä määriä supistamaan.
Yrittäjien sana painoi
Työvoima- ja elinkeinotoimiston ratkaisuun on vaikuttanut muun muassa paikallisen yrittäjäjärjestön lausunto. Tuomimaan mukaan yhdistys on tarjonnut edullista ateriapalvelua erityisesti sellaisille ihmisille, joilla ei ole varaa markkinaehtoisilla hinnoilla tuotettuihin ravintolapalveluihin.
– Kuka ravintoloitsija haluaa ottaa meidän asiakkaan huostaansa? Yksikään yrittäjä ei käynyt edes katsomassa, minkälaisesta kohderyhmästä tässä puhutaan. Yksikään ravintola ei ole kiinnostunut näistä asiakkaista, joilla on se kaksi kolme euroa varaa käyttää ruokaan. Lisäksi meillä on paljon asiakkaita, jotka viettävät jopa koko päivänsä täällä pitäen porinakerhoja ja parannellen maailmaa. Missä ravintolassa sellainen on mahdollista, Tuohimaa kysyy.
Tuohimaan mukaan työttömien yhdistykselläkään ei ole enää uusilla ehdoilla riittävästi resursseja pitää entisenlaista yleishyödyllistä toimintaa, kun yhdistys tulkitaan elinkeinonharjoittajiksi. Hän uskoo ratkaisun kielteisten vaikutusten näkyvän myöhemmin.
– Tämähän varmasti lisää työttömyyttä ja pahoinvointia tällä alueella, Tuohimaa ennakoi.