Laaja lakko toukokuussa
Kahden viikon kuluttua uhkaa uusi lakko. Työt seuraavissa yrityksissä keskeytetään 5.5. klo 00.00 ja työnseisaus päättyy 10.5. klo 24.00.
Elonen Oy, Jämsä, Fazer Leipomot Oy: Lahti, Lappeenranta, Piispanristi/Kaarina, Ulvila, Vantaa. Leivon Leipomo Oy, Tampere, Leipomo Rosten Oy, Turku, Leipomo Salonen Oy, Turku, Linkosuo Oy, Kangasala, Moilas Leipomo Oy, Pieksämäki, Moilas Oy GF Ltd, Pieksämäki, Pielispakari Oy, Nurmes, Porokylän Leipomo Oy, Lieksa, Porokylän Leipomo Oy, Nurmes, Pullapirtti Oy, Oulu. Vaasan Oy:n tehtaat: Espoo, Joutsenon tehdas, Jyväskylä, Kiiminki, Kotkan leipomo, Kuopio, Kuusankoski, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vantaa.
Atria Suomi Oy, Kauhajoki, Atria Suomi Oy, Kuopio, Atria Suomi Oy, Nurmo (pois lukien broilerteurastamo), Best-In Oy, Kuopio, HK Ruokatalo Oyj, Forssa, Sataservice Oy, Forssa (HK Ruokatalo),HK Ruokatalo Oyj, Mellilä, HK Ruokatalo Oyj, Outokumpu, HK Ruokatalo Oyj, Säkylä, HK Ruokatalo Oyj, Vantaa, Kivikylän kotipalvaamo, Huittinen, Liha-Saarioinen Oy, Valkeakoski, Lihatukku Harri Tamminen Oy, Vantaa,Saarioisten Lihanjalostus Oy, Jyväskylä, Wursti Oy, Järvenpää, Arla Ingman Oy Ab, Sipoo, Hämeenlinnan Osuusmeijeri, Hämeenlinna, Ingman Ice cream Oy Ab, Sipoo, Massby Facility & Service, Sipoo, Osuuskunta Maitomaa, Suonenjoki, Suomen Nestlé Oy, Turengin jäätelötehdas.
Valio Oy:n seuraavat yksiköt: Joensuu, Lapinlahti Oulu, Pitäjänmäki,Riihimäki ja Vantaa. Altia Oyj, Koskenkorva, Altia Oyj, Rajamäki, A-pullo Oy, Rajamäki, Apetit Kala Oy, Kuopio, Apetit Pakaste Oy, Säkylä, Bunge Finland Oy, Raisio, Eckes-Granini Finland Oy Ab, Turku, Fazer Makeiset Oy, Lappeenranta, Fazer Makeiset Oy, Vantaa, Felix Abba Oy Ab, Lahti, Oy Gustav Paulig Ab, Helsinki, Oy Hartwall Ab, Lahti, Leaf Suomi Oy, Aura, LU Suomi Oy, Vantaa, Maustaja, Pyhäntä, Meira Oy, kahvipaahtimo, Helsinki, Meira Oy, maustetehdas, Helsinki, Mildola Oy, Kirkkonummi, MP-Maustepalvelu Oy, Hämeenlinna, Novelpack Oy, Kantvik, Oy Panda Ab, Vaajakoski, Puljonki Oy, Juuka, Ruoka-Saarioinen Oy, Sahalahti (pois lukien broilerteurastamo), Saarioisten keskuslähettämö Oy, Valkeakoski, Saarioisten Säilyke Oy, Huittinen, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava, Suomen Sokeri Oy, Porkkala, Valio Oy, Suonenjoen Hillotehdas, Vip-Juicemaker Oy, Kuopio.
Suomen elintarviketyöläisten liiton SEL:n ja Elintarviketeollisuusliiton neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta jumiutuivat täysin tiistai-iltana. Valtakunnansovittelija Esa Lonka arvioi osapuolten olevan niin kaukana toisistaan keskeisissä työaikakysymyksissä, että hän ei jättänyt uutta sovintoesitystä.
Tämä tarkoitti sitä, että alalla alkoi rajoitettu kolmen päivän lakko keskiviikkona 21.4. klo 00.00. Töihin työntekijät palaavat perjantaina 23.4. klo 24.00. Lakko koskee 57 elintarvikealan tuotantoyksikköä. Lakossa on 9 300 henkeä.
SEL:n puheenjohtajan Veli-Matti Kuntosen mukaan lakko alkoi torstaina odotetusti.
– Työnantajapuolella esiintyi tosin provosointia, jonka seurauksena Vaasan leipomoketjun kaikki yksiköt tyhjentyivät. Tämä siksi, että yhdessä pisteessä oli yritetty toteuttaa rikkuritoimintaa.
– Itse olen ollut Lahdessa Hartwallin panimon ja Felix Abban portilla sekä Keravan panimon edessä. Porukka oli hyvin yksimielistä siinä, että työaikaheikennyksiä emme tule sopimukseemme hyväksymään.
Työsulku suurin haitta
Työnantajapuolen taktiikka herättää Kuntosessa hämmästystä. Elintarviketeollisuusliitto syyttää SEL:iä kuluttajien tarpeiden unohtamisesta. Työnantajat kuitenkin unohtavat, että he ovat julistaneet ensi viikoksi lakkoa paljon suuremman ja kokonaisia aloja koskevan työsulun.
– Me rakensimme lakkostrategiamme siten, että kuluttajilla on koko ajan saatavissa kotimaisia elintarvikkeita. Jos taas työnantajan työsulku toteutuu, niin kotimaisia elintarvikkeita ei ole oikeasti saatavilla.
– Tämä on hyvin mielenkiintoista sitäkin taustaa vasten, että heidän nettisivuillaan pyörii samaan aikaan kampanja kotimaisen ruuan puolesta, ihmettelee Kuntonen.
Työnantaja on julistanut työsulun muun muassa koko liha-alalle, leipomoihin, valmisruokateollisuuteen ja kalateollisuuteen. Sulut alkaisivat 26.4. ja päättyisivät 29.4. tai 2.5.
Sovittelu jatkuu
Elintarviketeollisuuden työmarkkinakriisin on aiheuttanut työnantajaliiton vaatimus uudesta työaikamallista, joka SEL:n mukaan mahdollistaisi 10-tuntisen työpäivän ja 6-päiväisen työviikon.
Toinen ongelma on raha, jos sopimuskaudesta tulee kaavailtu eli neljän vuoden mittainen.
– Näin pitkässä sopimuksessa pitää olla evästä enemmän kuin yhden tai kahden vuoden sopimuksissa, sanoo Veli-Matti Kuntonen.
Valtakunnansovittelijan odotetaan kutsuvan osapuolet sovitteluun vielä ennen maanantaina alkavaa työsulkua. SEL on kutsunut valtuustonsa koolle maanantaiksi. Liiton sääntöjen mukaan työehtosopimuksesta päättää liiton valtuusto.
Laaja lakko toukokuussa
Kahden viikon kuluttua alkaa uusi lakko, jos sitä ennen sopimusta ei synny. Lakon piirissä on 83 tuotantoyksikköä ja 11 700 henkeä.
Laaja lakko toukokuussa
Kahden viikon kuluttua uhkaa uusi lakko. Työt seuraavissa yrityksissä keskeytetään 5.5. klo 00.00 ja työnseisaus päättyy 10.5. klo 24.00.
Elonen Oy, Jämsä, Fazer Leipomot Oy: Lahti, Lappeenranta, Piispanristi/Kaarina, Ulvila, Vantaa. Leivon Leipomo Oy, Tampere, Leipomo Rosten Oy, Turku, Leipomo Salonen Oy, Turku, Linkosuo Oy, Kangasala, Moilas Leipomo Oy, Pieksämäki, Moilas Oy GF Ltd, Pieksämäki, Pielispakari Oy, Nurmes, Porokylän Leipomo Oy, Lieksa, Porokylän Leipomo Oy, Nurmes, Pullapirtti Oy, Oulu. Vaasan Oy:n tehtaat: Espoo, Joutsenon tehdas, Jyväskylä, Kiiminki, Kotkan leipomo, Kuopio, Kuusankoski, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vantaa.
Atria Suomi Oy, Kauhajoki, Atria Suomi Oy, Kuopio, Atria Suomi Oy, Nurmo (pois lukien broilerteurastamo), Best-In Oy, Kuopio, HK Ruokatalo Oyj, Forssa, Sataservice Oy, Forssa (HK Ruokatalo),HK Ruokatalo Oyj, Mellilä, HK Ruokatalo Oyj, Outokumpu, HK Ruokatalo Oyj, Säkylä, HK Ruokatalo Oyj, Vantaa, Kivikylän kotipalvaamo, Huittinen, Liha-Saarioinen Oy, Valkeakoski, Lihatukku Harri Tamminen Oy, Vantaa,Saarioisten Lihanjalostus Oy, Jyväskylä, Wursti Oy, Järvenpää, Arla Ingman Oy Ab, Sipoo, Hämeenlinnan Osuusmeijeri, Hämeenlinna, Ingman Ice cream Oy Ab, Sipoo, Massby Facility & Service, Sipoo, Osuuskunta Maitomaa, Suonenjoki, Suomen Nestlé Oy, Turengin jäätelötehdas.
Valio Oy:n seuraavat yksiköt: Joensuu, Lapinlahti Oulu, Pitäjänmäki,Riihimäki ja Vantaa. Altia Oyj, Koskenkorva, Altia Oyj, Rajamäki, A-pullo Oy, Rajamäki, Apetit Kala Oy, Kuopio, Apetit Pakaste Oy, Säkylä, Bunge Finland Oy, Raisio, Eckes-Granini Finland Oy Ab, Turku, Fazer Makeiset Oy, Lappeenranta, Fazer Makeiset Oy, Vantaa, Felix Abba Oy Ab, Lahti, Oy Gustav Paulig Ab, Helsinki, Oy Hartwall Ab, Lahti, Leaf Suomi Oy, Aura, LU Suomi Oy, Vantaa, Maustaja, Pyhäntä, Meira Oy, kahvipaahtimo, Helsinki, Meira Oy, maustetehdas, Helsinki, Mildola Oy, Kirkkonummi, MP-Maustepalvelu Oy, Hämeenlinna, Novelpack Oy, Kantvik, Oy Panda Ab, Vaajakoski, Puljonki Oy, Juuka, Ruoka-Saarioinen Oy, Sahalahti (pois lukien broilerteurastamo), Saarioisten keskuslähettämö Oy, Valkeakoski, Saarioisten Säilyke Oy, Huittinen, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava, Suomen Sokeri Oy, Porkkala, Valio Oy, Suonenjoen Hillotehdas, Vip-Juicemaker Oy, Kuopio.