Maa- ja metsätalousministeriön elintarvikeylitarkastajan Minna Huttusen mukaan suhteellisesti eniten ruokahävikkiä tuottavat Suomessa ravintolat ja ravitsemuspalvelut. Näissä jopa 20 prosenttia kaikesta ruuasta päätyy hävikkiin.
Kaupoissa ruokahävikki on noin kaksi ja kotitalouksissa noin viisi prosenttia. Myös ruokahävikin kokonaismäärä on ravintoloissa (75–85 miljoonaa kiloa vuosittain) kuin esimerkiksi kaupoissa (65–75 miljoonaa kiloa vuosittain).
Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling haastaa ravintolat ja ravitsemuspalvelut hävikkitalkoisiin.
Kaupoissa ruokahävikki on noin kaksi ja kotitalouksissa noin viisi prosenttia.
– Ravintolat voisivat esimerkiksi tarjota ruokalistoillaan laajemmin mahdollisuutta ostaa myös puolikkaita ruoka-annoksia pienempään nälkään sekä aktiivisesti tarjota lautaselle jäävää ruokaa kotiin mukaan otettavaksi, Beurling ehdottaa.
– Ravintolat voisivat panostaa nykyistä huomattavasti enemmän hävikkiruuan ehkäisemiseen ja näin myös markkinoida itseään kuluttajille vastuullisina toimijoina.
Suomessa syntyy vuosittain edelleen noin 385–485 miljoona kiloa ruokahävikkiä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikesta ruuasta hukataan Suomessa 10–15 prosenttia hävikkiin. Parhaillaan vietetään valtakunnallista Hävikkiviikkoa.