MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi tyrmää pari vuotta sitten kuulemansa väitteen, että lähiruoka olisi joku ”ohi menevä juttu”.
– Ei se ole. Lähiruoka on mahdollisimman lähellä tuotettua suomalaista ruokaa, jonka alkuerä, tuottaja ja valmistaja tiedetään.
Syväniemi korostaa, että lähiruoka on jäljitettävissä ja siitä tiedetään, kuka sen on tehnyt. Lähiruoka hurmaa ja kiinnostaa suomalaisia yhä enemmän.
– Koko ajan tulee uusia yrityksiä, joilla on kivoja tuotteita. Nykyisin myös osa maatalousyrittäjistä kehittää omaa toimintaansa ja myy suoraan tilalta esimerkiksi lihaa tai jatkojalostettuja tuotteita.
Suomalaisen lähiruuan pahin kilpailija on tuontiruoka.
– Aika erikoinen esimerkki on, että puolet suomalaisten ostamista juustoista on tuontijuustoja.
Laadusta voidaan maksaa
Lähiruoan suosio ei ole pelkästään suomalainen ilmiö. Lähellä tuotettu ruoka kiinnostaa koko Euroopassa.
Innostus johtuu ruokakulttuuriasiamiehen mukaan siitä, että ihmiset eivät halua enää syödä toiselta puolelta maapalloa tuotua ruokaa.
– Meilläkin kiinnitetään entistä enemmän huomiota siihen, että ruoka tuotetaan mahdollisimman lähellä.
Lähiruokaa löytyy jo suuresta osasta suomalaisia perusmarketteja.
– Kaikki kauppaketjut ovat ottaneet lähiruokaa valikoimiinsa, koska ne tuovat asiakkaita. Myös suoramyynti tiloilta on lisääntynyt.
Lähiruoka saattaa olla kalliimpaa kuin ulkomailta suomeen tuotu ruoka. Syväniemen mukaan suomalaiset ovat kuitenkin valmiita maksamaan hyvästä lähiruuasta.
Lähiruokaa ja lähiolutta
Torstaina alkavassa, MTK:n järjestämässä Herkkujen Suomi tapahtumassa Helsingin rautatientorilla syödään ja juodaan yhdessä suomalaista ruokaa ja suomalaista juomaa.
Anni-Mari Syväniemen mukaan tapahtumaan tulee eri puolilta Suomea yrittäjiä, jotka myyvät omia tuotteitaan, leipää, jauhoja, lihaa ja muita lähituotteita.
Herkkujen Suomi -tapahtuman rinnalla järjestetään myös kotimaisten pienpanimo-oluiden Syystober -tapahtumakokonaisuus.
– Tänä vuonna koko tapahtuma-alue on anniskelualue. Nyt on helppoa ostaa ruoka-annoksia niitä myyviltä yrityksiltä ja juomaa toisilta ja nauttia niistä yhtä aika ystävien kanssa haluamallaan paikalla.