Ympäristön kannalta enemmistön valinnat ratkaisevat ruoka-asioissakin. Lihan korvaaminen kasvisperäisellä proteiinilla parina kolmena päivänä viikossa merkitsee enemmän kuin pienen vähemmistön täydellinen vegaanius.
Vegaanien aktiivisuuden ansiosta elintarviketeollisuus on herännyt kehittämään vaihtoehtoja eläinperäisille tuotteille. Tänä päivänä on helppo tehdä maukasta, ravitsevaa ja monipuolista kasvisruokaa lähikaupan aineksista.
Kirjavinkiksi tarjoan Anu Braskin opusta Vegaanimättöä – rentoa ruokaa jokaiselle (Readme 2017).
Kasvisruoka ei ole tylsää ja mautonta, se on ihan kaikkea!
Kokenut kasviskokki tarjoaa täyden kattauksen veganisoituja ruokaohjeita. Kasvisruoka ei ole tylsää ja mautonta, se on ihan kaikkea!
Kasvimaan satoa odotellessa saa tuoretta vihreää pöytään viikossa idättämällä papuja ja siemeniä. Idättämällä papujen ja siementen vitamiinipitoisuus kasvaa.
Helppoja idätettäviä ovat sinimailasen siemenet, herneet ja mungpavut. Idätetyt kikherneet ja soijapavut on kiehautettava, muut idut voi syödä raakana.
Tee näin: liota idätettäviä siemeniä tai papuja muutama tunti. Kaada ne siivilään, pane siivilä kulhon päälle ja peitä se kannella tai lautasella. Huuhtele siemeniä kolme kertaa päivässä. 3–5 päivässä idut ovat valmiit käytettäviksi.
Säilytä ne jääkaapissa ja huuhdo ennen käyttöä.
Porkkanasosekeitto
Neljä annosta
500 g porkkanoita
1 sipuli
2 rkl kasvisöljyä
1 rkl curryä
1 tl kurkumaa
2 tl suolaa
chiliä maun mukaan
2 cm pala inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 litra vettä
1 prk kookoskermaa
3 rkl kikhernejauhoja
Pese porkkanat, paloittele ne ja sipulit. Silppua valkosipulinkynnet, chili ja inkivääri hienoksi.
Kuumenna kattilassa öljyä, lisää siihen mausteet ja anna paahtua hetki. Lisää paloitellut kasvikset ja silputut maustekasvit. Pyörittele niitä hetki kuumassa öljyssä, lisää sen jälkeen vesi ja kikhernejauho, jätä kannen alle kypsymään miedolla lämmöllä, kunnes porkkanat ovat pehmeitä.
Lisää kookoskerma, soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää lopuksi suola, vaikka mausteinen soppa ei sitä välttämättä edes kaipaa.
Vadelma-kiivi-maljat
Helppo kesäherkku valmistuu hetkessä jogurtista, hedelmistä ja marjoista. Ohjeen annokseen on käytetty kaurajogurttia, mutta yhtä hyvin tähän sopii soijajogurtti tai lehmän maidosta tehty jogurtti. Ohje on neljälle.
2–3 kiiviä kuorittuina ja paloiteltuina
2 dl (pakastettuja) kotimaisia vadelmia
4 dl vaniljalla maustettua kaurajogurttia
2 dl suuria kaurahiutaleita
2 rkl kasviöljyä
3 rkl vaahterasiirappia tai sokeria
ripaus suolaa
1 tl vaniljasokeria
Valmista ensin paahdettu kaura: mittaa paistinpannulle öljy, vaahterasiirappi ja kaurahiutaleet. Paahda seosta, kunnes hiutaleet alkavat saada hieman ruskeaa sävyä. Ota pannu pois liedeltä, mausta vaniljalla ja suolalla.
Paahdettua kauraa voi valmistaa isommankin satsin uunipellillä, se sopii herkuttelumyslin perustaksi.
Jaa kiivipalaset neljään kauniiseen lasiin. Lusikoi puolet jogurtista niiden päälle, jaa vadelmat jogurtin päälle ja jätä muutama kaunis marja koristeeksi.
Lusikoi loppu jogurtti laseihin, ripottele paahdettu kaura pinnalle ja koristele maljat vadelmilla.