Eduskunta keskusteli tänään valtioneuvoston selonteossa ruokapolitiikasta. Vasemmistoliiton ryhmäpuheen pitänyt maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Jari Myllykoski korosti maatalouden innovaatioiden luomia mahdollisuuksia.
– Lautasillemme on löytänyt tiensä koko joukko uusia kotimaisia tuotteita, kuten nyhtökaura ja vihis. Tällaiset uudet innovaatiot ovat tervetulleita ja luovat työtä koko elintarvikeketjuun, Myllykoski kehui.
Kukoistava maatalous ja elintarviketeollisuus eivät kuitenkaan synny itsestään.
– Leipä on omissa käsissämme. Vasemmistoliitto haluaa kunnollisia panostuksia tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Haluamme lisää innovaatioita, kuten perunan solunesteen hyödyntämisen, jolla selätettiin EU:n nitraattiasetus, tai veden poistamisen lietteestä. Jokainen näistä mahdollistaa myös uuden teollisen työpaikan syntymistä Suomeen. Suomi menestyy vain korkealla osaamisella, Myllykoski sanoi.
Tavoitteeksi 100 nimisuojattua tuotetta
Myllykoski visioi myös suomalaisen ruoan vientimahdollisuuksia. Vientimarkkinoilla valttimme on puhdas, turvallinen ja eettinen ruoka. Alueelliset herkkumme voisi viedä myös EU:n nimisuojajärjestelmään.
– Suomi 100 -juhlavuoden yhdeksi teemaksi sopisikin sata suomalaista alueellista nimisuojattua tuotetta. Rohkea tavoite, mutta niin pitää ollakin!
Ruokapolitiikassa on myös avaimia ilmastonmuutoksen torjuntaan. Maailman peltopinta-ala ei ole enää juurikaan lisättävissä, vaikka väkiluku kasvaa. Tarvitaan muutoksia ruoantuotannon tapoihin. Myllykoski kiinnitti yhtenä ratkaisuna huomiota siihen, että valtaosa Suomessa eläinrehuna käytetystä valkuaisesta tuodaan ulkomailta.
– Meidän olisi Suomessa siirryttävä entistä enemmän kotimaiseen rehuvalkuaiseen. Esimerkiksi kotimaisen ohran käyttöä pitäisi lisätä. Sivutuotteena voisi syntyä kiertotalouden hengessä biopolttoainetta, Myllykoski totesi.