Ruokahävikin välttäminen onnistuu kotioloissa ongelmitta, sillä jokainen voi hyvin itse vaikuttaa ruuan ostamiseen, säilyttämiseen ja syömiseen. Tässä viisi ohjetta, miten hävikkiä voi vähentää.
1. Hanki harkiten
Parhaiten kotitalouden hävikkiä voi ehkäistä ostamalla ruokaa harkiten. Tuoretuotteita tai viimeisen myyntipäivän ruokia ei kannata hamstrata, jos niitä ei syödä tai pakasteta heti. Juurekset ja perunat on parempi ostaa multaisina, koska multa auttaa niitä säilymään jääkaapin vihanneslokerossa tai kylmiössä. Osta sen verran kuin oikeasti tarvitset!
2. Älä heitä käyttökelpoista ruokaa roskiin
Parasta ennen -merkintä ei tarkoita samaa kuin viimeinen käyttöpäivä. Monet kuivatuotteet ovat täysin käyttökelpoisia vielä päiväyksen umpeutumisen jälkeen. Mitä pidempi tuotteen säilyvyysaika on, sitä joustavammin voi suhtautua parasta ennen päiväyksiin.
Kuivatavarat ovat käyttökelpoisia pitkään, jos niissä ei ole aistein havaittavissa mitään vikaa.
Homeettomat, kuivahtaneet juustot voi raastaa ja käyttää ruoanvalmistuksessa. Hapanmaitotuotteet ovat yleensä syöntikelpoisia vielä viikko parasta ennen päiväyksen jälkeen – luota aisteihisi!
3. Valmista ruokaa sopiva määrä
Ruokaohjeet on yleensä mitoitettu neljälle hengelle, vaikka enemmistö kotitalouksista on jo sitä pienempiä. Sinkkutaloudessa neljän hengen annos riittää neljälle aterialle. Jos ei halua syödä samaa sapuskaa useana päivänä peräkkäin, kannattaa pakastaa osa heti tai pienentää valmistettavaa määrää.
Toisaalta on kätevää tehdä parina päivänä viikossa isompi annos ja pakastaa se kerta-annoksina. Silloin ei sama ruoka esiinny ruokapöydässä liian usein, eikä joka päivä ole pakko kokata. Useimmat valmiit ruoat ja leivonnaiset voi pakastaa, poikkeuksena ovat runsaasti nestettä sisältävät vihannekset kuten kurkku, tomaatti, salaatti.
4. Säilytä oikein
Kylmäsäilytystilojen lämpötilat on hyvä tarkistaa irrallisella lämpömittarilla. Jääkaapin lämpötila saa olla enintään viisi astetta ja pakastimessa on oltava pakkasta vähintään -18 astetta. Suurempia määriä pakastettaessa on hyvä kytkeä pakastimen pakastusteho päälle hyvissä ajoin. Pakasta ruoka ja leivonnaiset mahdollisimman tuoreina.
Erityisen tarkka täytyy olla kalan säilytyksessä. Se on valmistettava mahdollisimman pian ja säilytettävä kylmässä, 0–3 asteen lämmössä. Tuoreen kalan tuntee tuoksusta ja se on rakenteeltaan kimmoisaa. Vakuumiin pakatuissa kaloissa voi olla listeriabakteeria, joka pystyy lisääntymään myös kylmässä.
Ruokia ei pidä laittaa jääkaappiin lämpiminä, jotta ne eivät lämmitä jääkaapissa olevia elintarvikkeita. Ruokakattilan voi upottaa tiskialtaaseen kylmään veteen tai esijäähdyttää ruoan parvekkeella kylmään vuodenaikaan. Lämmin ruoka on jäähdytettävä mahdollisimman nopeasti, jotta se säilyy mahdollisimman pitkään.
5. Tähteet käyttöön
Aterialta yli jääneet ruoat voi jalostaa uusiksi herkuiksi. Aamupuuro katoaa pannukakkutaikinaan, keitetyt perunat ja kypsät kasvikset sopivat salaatteihin, piiraisiin munakkaisiin sekä pyttipannuun. Perunamuusi on loistava pohja rieskoille, piirastaikinalle sekä kala- ja kasvipullille.
Kypsästä lihasta, kalasta ja kastikkeen jämistä syntyy herkullisia lämpimiä voileipiä. Hieman nahistuneista omenoista voi valmistaa piirakan tai kaura-omenapaistoksen.
Kasvissosekeittoon sopivat melkein kaikki vihanneslokerosta löytyvät kasvikset. Kuivahtanut leipä muuttuu paahtamalla krutongeiksi tai siitä voi valmistaa espanjalaista valkosipulikeittoa.
Jääkaapin tyhjennyslaatikko
4–6 annosta
Tähän laatikkoruokaan voi käyttää raakojen tai keitettyjen perunoiden lisäksi tomaatteja, kesäkurpitsaa tai kypsiä kasviksia sekä jotain proteiinipitoista, esimerkiksi tomaattia ja härkistä. Laatikon pinnalle voi ripotella juustoraastetta, jos kaapista löytyy juustonkannikoita.
Pestokastike (tai purkillinen valmista pestoa):
Nippu basilikaa tai persiljaa
3 valkosipulinkynttä
3/4 dl kasviöljyä
1 dl cashewpähkinöitä tai auringonkukan siemeniä
1 tl suolaa
Liota pähkinöitä tai siemeniä kylmässä vedessä pari tuntia tai yön yli. Sekoita kaikki peston ainekset sileäksi kastikkeeksi tehosekoittimella tai sauvasekoittajalla.
8 suurta perunaa
6 isoa tomaattia tai kypsiä kasviksia
1 rasia härkis-papuproteiinia
2 rkl öljyä vuoan voiteluun
Mustapippuria
1,5 dl vettä
Voitele vuoka öljyllä, pane uuni lämpenemään 220 asteeseen. Viipaloi kuoritut perunat ja tomaatit ohuiksi siivuiksi.
Lado vuoan pohjalle kerros perunaa, sen päälle tomaattia tai muita kasviksia. Lusikoi puolet pestosta niiden päälle ja levitä seuraavaksi härkis tai muu proteiinipitoinen aines vuokaan. Lado loput tomaatit härkiksen päälle, lusikoi niille loppupesto. Asettele loput perunaviipaleet päällimmäiseksi, lisää vesi ja ripottele pinnalle hieman mustapippuri. Voit lisätä muutaman nokareen voita tai margariinia perunoiden päälle. Kypsennä uunin keskitasolla 30–40 minuuttia.