Viikon kysymys
Uusi EU-tutkimus selvittää, voiko Itämeren silakkaa syödä. Aiemmin silakan käyttöä on rajoitettu, koska sen dioksiini- ja PCB-pitoisuudet ovat olleet liian suuria.
Saako Itämeren silakkaa taas syödä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava tutkija Hannu Kiviranta?
– Saa sitä syödä. Nykysuositukset rajoittavat ison silakan käyttöä korkeintaan kahteen kertaan kuukaudessa.
Miksi EU tutkii Itämeren silakoita?
– Uudella tutkimuksella selvitetään Itämeren kalojen myrkkypitoisuudet. Silakka on yksi eniten tutkituista kaloista.
Syödäänkö silakkaa Suomessa poikkeusluvalla?
– Kyllä. Suomi ja Ruotsi ovat saaneet poikkeusluvan myydä silakkaa väestölle huolimatta siitä, että myrkkypitoisuudet menevät EU-rajoitusten yli.
– Poikkeusluvan perusteet ovat terveydelliset. Kalan syöminen on niin terveellistä, että mahdollinen altistuminen myrkyille on pienempi kuin terveyshyödyt.
Miksi poikkeuslupa on annettu vain Suomelle ja Ruotsille?
– Siksi, että muualta ei ole kaloista löydetty näin isoja pitoisuuksia.
– Muualla Euroopassa syödään pääosin Atlantin kalaa. Atlantilla kaloihin kertyy vähemmän haitallisia aineita.
Elintarvikevirasto on antanut poikkeussuosituksia suomalaisille silakan syöjille. Kenelle suositukset on tarkoitettu?
– Itämeren isojen silakoiden syömistä ei suositella lapsille eikä nuorille. He saavat syödä niitä koreintaan kaksi kertaa kuukaudessa. Raskaana oleville naisille isoja silakoita ei suositella lainkaan.
– Pientä silakkaa saa syödä vapaasti.