Pekka Pajuvirta

Suomen elintarviketyöläisten liiton SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen viittaa Orklan Ahvenanmaan- sipsi- ja pakasteperustehtaan tapauksessa brändin kotimaisuuden merkitykseen ja Turun Sinapin esimerkkiin.

Turun Sinappia vietiin kuin litran mittaa, kunnes omistajakonserni Unilever suostui tunnustamaan tosiasiat: suomalaista sinappia pitää valmistaa Suomessa.

Turun Sinapin valmistus käynnistyi Suomen Turussa 1948 ja siellä se pysyikin aina 2000-luvun alkuun asti erilaisista yrityskuvioista huolimatta. Vuonna 2003 Turun Sinapin valmistus siirtyi Ruotsin Uppsalaan.

Ennen ruotsalaistumistaan Turun Sinappi oli Suomen ylivoimainen sinappimarkkinajohtaja 60 prosentin markkinaosuudella. Muuton jälkeen markkinaosuus putosi alle 50 prosentin.

Suomessa ryhdyttiin valmistamaan aiemmissa Turun Sinapin valmistustiloissa Auran Sinappia, joka nosti nopeasti markkinaosuutensa lähes 20 prosenttiin.

Vuonna 2008 Slottsin sinappitehdas suljettiin Ruotsissa ja Turun Sinapilla oli jälleen muutto edessään. Nyt suuntana oli Puola.

Vuonna 2014 Unilever siirsi Turun Sinapin valmistuksen takaisin Suomeen. Ei tosin Turkuun, vaan sitä alkoi valmistaa Unileverin alihankkijana Maustaja, joka valmistaa Turun Sinapin Pyhännällä Pohjois-Pohjanmaalla.

Turun Sinappi sai Suomalaisen Työn Liiton Avainlippumerkin 29.10.2014.