Kotitalouksien kulutusmenoista keskimäärin 12 prosenttia kuluu ruokaan. Asuminen hotkaisee 28 prosenttia. Vuosikymmenten myötä asumisen osuus on kasvanut ja ruuan pienentynyt.
Lihan, kasvisten ja hedelmien kulutus on kasvanut, perunan ja viljatuotteiden vähentynyt.
Halvallakin saa hyvää ja terveellistä ruokaa valitsemalla edullisia sesongin raaka-aineita. Elintarvikkeiden pakkauskoko saattaa hämätä, joten kannattaa vertailla kilohintoja.
Kokkaamalla itse säästää ja tietää myös mitä syö. Etenkin suolan vähentäminen on vaikeaa, jos syö valmisruokia ja -leipiä. Suolan määrä pitäisi rajoittaa enintään viiteen grammaan vuorokaudessa.
Viljoista kaura on ravintorikkainta herkkua. Sitä kannattaa suosia puuroissa, leivonnaisissa ja jälkiruoissa.
Kauran kuitu auttaa pitämään verenpaineen kurissa. Se sopii myös herkkävatsaiselle.
Pakastin paras ystävä
Leipomalla säästää, kotisämpylän hinta on alle viisi senttiä kappaleelta. Pakastin on tarkan euron paras ystävä. Tarjoustuotteita ja isompia eriä voi pakastaa kerta-annoksina.
Samaa ruokaa ei tarvitse syödä peräkkäisinä päivinä. Vaihtelu virkistää: yhdestä kirjolohesta saa lohilaatikkoa, lohisoppaa ja paistettua lohta.
Ilmaiset metsän antimet säilyvät pakkasessa läpi talven. Kotimaiset marjat ja sienet ovat todellista superruokaa.
Vähemmän herkkuja
Keskimääräinen energiantarve on 2 000–2 500 kaloria vuorokaudessa. Ihmisen ikä, koko ja liikunnan määrä vaikuttavat tarpeeseen. Iän myötä energian tarve pienenee. Entinen ruokamäärä alkaa kerryttää liikakiloja.
Paino pysyy kurissa, kun syö säännöllisesti ja vähemmän rasvaa ja sokeria ja enemmän kasviksia, hedelmiä ja marjoja.
Maitotuotteet kannattaa muuttaa vähärasvaisiksi ja säästää herkut vain juhlahetkiin. Hyviin periaatteisiin kuuluu myös puoli tuntia liikuntaa päivässä.
Uudet ravitsemussuositukset neuvovat vähentämään punaisen lihan kulutusta puoleen kiloon viikossa syöpäriskin vuoksi. Kasvisvoittoinen, lähellä tuotettu ravinto on myös ympäristön kannalta parempi valinta.
Ruoanvalmistuksessa on hyvä käyttää kasviöljyjä. Suolan sijaan ruokaan saa makua mausteilla ja yrteillä.
Piia Rantala-Korhosen edullisia ruokaohjeita tämän viikon Viikkolehdessä ja verkossa.