Lehtikuva/Roni Lehti

Vaatekeräyksiä järjestetään ympäri maata.

Kirkon tiedotuskeskuksen mukaan Euroopan kärjistynyt pakolaistilanne on aktivoinut seurakuntia ympäri Suomea. Ne auttavat esimerkiksi vaate- ja tavarakeräyksin sekä antavat asiointi- ja lastenhoitoapua ja järjestävät tulijoille toimintaa. Myös kolehteja suunnataan pakolaistyöhön.

Helsingin Paavalin seurakunta aloitti vaatekeräyksen Facebookissa elokuun lopussa. Keräykseen on osallistunut tuhansia ihmisiä, ja se on tuottanut valtavan määrän vaatteita, joita vapaaehtoiset ovat lajitelleet ja toimittaneet Koskelan vastaanottokeskukseen.

Helsingin tuomiokirkkoseurakunta tekee yhteistyötä Punavuoren vastaanottokeskuksen kanssa. Vastaanottokeskuksesta ilmoitetaan seurakunnalle vaatetarpeista. Seurakunnan käsityöpiiri tekee toivottuja villasukkia. Tiistaisin seurakunta järjestää perhekerhon, jossa oli kuluvan viikon maanantaina yli 50 osallistujaa. Myös retkiä järjestetään.

Helsingin seurakuntayhtymään kuuluvassa Haagan seurakunnassa on käynnissä vaatekeräys, joka jatkuu 13. syyskuuta asti.

Ystävätoimintaa ja kolehteja

Vantaan seurakunnissa on vireillä esitys 15 000 euron tuesta Kirkon Ulkomaanavun kautta Euroopan pakolaisten auttamiseksi. Yhteinen kirkkoneuvosto päättää asiasta 9. syyskuuta.

ILMOITUS

Seurakunnat ovat myös valmiita yhteistyöhön, jos Vantaalle perustetaan vastaanottokeskus. Seurakunnissa suunnitellaan ystävätoiminnan käynnistämistä maanmuuttajien tueksi.

Espoon seurakunnissa kolehteja ohjataan Kirkon Ulkomaanavun kautta helpottamaan pakolaistilannetta. Seurakunnat ovat jo aikaisemmin auttaneet kalustamaan Syyriasta saapuneiden pakolaisten asuntoja. Tämän toiminnan laajentamista akuuttiin tilanteeseen tutkitaan parhaillaan.

Esbo Svenskan diakoniatyöllä on valmiita vaatteita, leluja, talousastioita ja muita tarvikkeita sisältäviä ”starttipaketteja”. Ne jatkavat keräilytyötä käsityöryhmän kanssa. Suunnitteilla on myös tukikonsertti syksyn aikana.

Saunaa ja jalkapalloa

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä on vuokrannut Turun Pansion vastaanottokeskuksen SPR:lle. Kolehteja kerätään Kirkon Ulkomaanavulle ja Suomen Lähetysseuralle pakolaisten auttamiseen.

Turun Mikaelin seurakunta on jo monen vuoden ajan tarjonnut turvapaikanhakijoille käytännön diakoniatukea ja neuvontaa turvapaikkaprosessiin liittyen sekä sielunhoidollista tukea. Seurakunta pyrkii tarjoamaan viikoittain vastaanottokeskuksessa välipaloja tai lämpimän ruuan. Asukkaille tarjotaan myös saunapäiviä. Nuorille suunnitteilla on jalkapalloryhmä.

Suomen alkeita ja asiointiapua

Oulussa Oulujoen seurakunta tarjoaa Sanginsuun seurakuntakodin tiloja keräyksellä saatujen tavaroiden varastointiin ja lisäkäsittelyyn. Keräystä koordinoi 3.9. perustettava Oulun vastaanottokeskuksen tukiyhdistys.

Kotkassa seurakuntaiset voivat auttaa maahanmuuttajia lahjoittamalla vaatteita sekä kodinperustamiseen ja lastenhoitoon liittyviä tavaroita. Seurakunta etsii vapaaehtoisia, jotka voivat auttaa suomen kielen alkeiden opetuksessa sekä antaa asiointiapua. Lastenhoitoon voi osallistua vastaanottokeskuksen yhteydessä olevassa lapsiparkissa.

Suurella Sydämellä –vapaaehtoisverkostossa suunnitellaan parhaillaan, miten yli 50 paikkakunnalla toimiva 10 000 vapaaehtoisen verkosto voisi olla auttamassa ja tukemassa turvapaikanhakijoita. Kirkkopalveluiden kotimaanavulla on valmius käynnistää pikaisesti valtakunnallinen rahankeräys turvapaikanhakijoiden auttamiseksi.